Skjåktunet_Maihaugen_friluftsmuseum_laftet hus

Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen

Skjåktunet

En reise gjennom Gudbrandsdalens byggetradisjoner

Husene på Skjåktunet er hentet fra fire forskjellige gårder i Skjåk. Tunet består av ramloftstuene fra Lykre og Hjeltar, Vigstadstua og Dagsgardstabburet, som representerer det tradisjonelle gardstunet fra Gudbrandsdalen. På større gårder hadde man ulike hus til forskjellige formål, noe som Sandvig ønsket å vise frem på Skjåktunet.

Lykrestua var det første huset Anders Sandvig kjøpte, og er et eksempel på en tradisjonell ramloftstue fra 1700-tallet. Bygget er kjent for sin karakteristiske loftskonstruksjon og originale interiør med fast møblering, inkludert peis, framskap og soveplasser.

Vigstadstua viser frem rik bygdekunst med treskjæring av Ola Brandsarbakken og malerarbeid fra lokale malere fra Lesja. Stua har typisk akantusmotiv og inneholder en kleve innredet som arbeidsrom for en øskjemaker.

Hjeltarstua, opprinnelig fra 1500-tallet, er også en ramloftstue og er innredet som en feststue med et langt bord for gjester.

Dagsgardstabburet er et forseggjort stabbur med svalgang på tre sider, typisk for høystatusgårder i Gudbrandsdalen. Det ble brukt til oppbevaring av mat og klær.

Opplev Gudbrandsdalens byggeskikk og historie på Skjåktunet, en del av Maihaugens rike kulturarv.

Inne i Hjeltarstua. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Dagsgardstabburet. Foto: Tone Iren Eggen Tømte/Maihaugen

Senga i Lykrestua. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Lykretua. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Vigstadstua innendørs. Foto: Tone Iren Eggen Tømte/Maihaugen