Fiskerkapellet_Maihaugen_friluftsmuseum_katolsk kapell_gammel tømtret bygning_utstilling

Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Fiskerkapellet

En historisk tømmerbygning med katolsk opprinnelse

Fiskerkapellet på Maihaugen er en av museets mest unike bygninger, en gammel tømmerbygning med dype røtter i norsk fiskerkultur og katolske tradisjoner. Kapellet er et viktig symbol på den religiøse arven i Norge, og spesielt knyttet til fiskerne som søkte trygghet og velsignelse for sine reiser på havet.

Bygningen er et vakkert eksempel på tradisjonell tømmerteknikk, og er godt bevart med mange av sine originale detaljer. Innvendig kan du oppleve et enkelt, men stemningsfullt interiør, med katolske symboler og relikvier som viser betydningen av religion i fiskernes liv.

I dag er Fiskerkapellet en del av Maihaugens friluftsmuseum, hvor det står som en utstilling som illustrerer samspillet mellom religion og hverdagsliv i eldre tider. Besøkende kan gå inn i kapellet og oppleve den historiske atmosfæren, samt lære om den katolske kirkens innflytelse i Norge før reformasjonen.

  • Etter reformasjonen i 1537 ble kapellet flyttet til prestegarden i Fåberg og brukt som stabbur.
  • Kapellet er sparsomt møblert, slik det var vanlig i kirker i middelalderen. 
  • Liturgisk utstyr er det lite av, kun et krusifiks henger på veggen over alteret. 

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Fiskerkapellet ble i 1896 gjenreist i Anders Sandvigs hage, før det ble flyttet til Maihaugen i 1904. Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen. 

Fiskerkapellet på Maihaugen. Foto: Siv N Skansen/Maihaugen

Fiskerkapellet på Maihaugen. Foto: Siv N. Skansen/Maihaugen