Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Maihaugen
Dagsgardsloftet
Dagsgardsloftet på Maihaugen, opprinnelig bygget rundt 1256, er en av de eldste bygningene på museet, sammen med Garmo stavkirke. Loftet ble flyttet fra Dagsgard i Skjåk til Maihaugen i 1909 og gir oss et unikt innblikk i middelalderens byggeskikk og håndverk. Bygningen har gjennom tidene hatt mange bruksområder, blant annet som eldhus og smie, og ble også oppgradert med nytt tak på midten av 1600-tallet.
En tidsreise til middelalderen
Det er bevart flere av de opprinnelige detaljene, inkludert utskårne tømmerdekorasjoner ved døråpningen i andre etasje på Dagsgardsloftet. Bygget ble gjenoppført på Maihaugen av arkitekt Heinrich Jürgensen, står det som et vitnesbyrd om norsk middelaldersk lafteteknikk og byggestil, der historie og håndverkskunst møtes.
Istandsetting i 2022 – en nødvendig restaurering
I 2022 startet en større istandsetting av Dagsgardsloftet på Maihaugen. Bygningen hadde komplekse setningsskader, og det var ved tidligere reparasjoner brukt kreosotimpregnerte materialer som åser og takbord. Det overordna målet med arbeidene som ble startet i 2022 var å rette opp og stabilisere tømmerkonstruksjonen. Samtidig var det viktig å fjerne de kreosotholdige materialene som avga en ubehagelig eim som gjorde det ubehagelig å oppholde seg i bygningen.
I videoen under kan du se restaureringsprosessen av Dagsgardsloftet, og hvordan lafteveggene fra middelalderen ble rekonstruert.
Å lage verktøy til middelalderlaft.
Til arbeidet med middelalderlaft i Dagsgardsloftet var det behov for tidsriktige økser. Filmen under viser hvordan disse øksene ble smidd i Gaukstadsmia på Maihaugen.