Foto: Camilla Damgård/Maihaugen
Apoteket
Historisk apotek fra 1890-tallet: En reise gjennom offisin, reseptur og apotekerens håndverk
Med store vinduer ut mot gata finner du apoteket fra slutten av 1890-tallet. I andre etasje ligger apotekerens leilighet, noe som gir et unikt innblikk i både bolig- og arbeidsforholdene til datidens apotekere.
Kunder ble møtt i ekspedisjonen, også kjent som offisinet. Her kan du beundre den imponerende samlingen av krukker og kar med latinsk påskrift, sirlig plassert i hyller av mahogni. Bak en skillevegg, i resepturen, ble medisiner nøye målt og pakket. Ved siden av ekspedisjonen finner du laboratoriet, hvor apotekeren fremstilte medisinene. Utstyr som destillasjonspanner, tablettmaskiner, mortere og drogepresser ble brukt i denne prosessen.
Vaktrommet, som lå mot bakgården, ble ofte brukt til pilletrilling og var det eneste rommet med oppvarming. Offisinet holdt seg ofte uoppvarmet for å bevare kvaliteten på medikamentene. Apotekene hadde døgnåpen plikt, og en apotekersvenn overnattet på vaktrommet for å være tilgjengelig ved behov. En ringeklokke ved inngangsdøren ble brukt for å tilkalle assistanse om natten.
Apotekeren var ekspert på å lage medisiner fra naturens råvarer. Mange apotekere dyrket egne legeplanter i urtehager, mens andre importerte råvarer fra utlandet. Tørkede urter og bark ble malt i mortere og omgjort til piller, dråper og salver. Vanlige medisiner inkluderte giktdråper, plaster mot magevondt, blyvann for hevelser, lakris for hoste og igler mot åreknuter og tannpine.
I tillegg til medisiner kunne apotekeren fremstille sjokolade og konfekt, samt handle med vin, krydder og fargestoffer, som gjorde apoteket til en allsidig virksomhet i samfunnet.
- Apotekvesenet har vært gjennomregulert siden 1500-1600-tallet
- Driften forutsatte bevilling, og det ble foretatt jevnlige pris- og kvalitetskontroller
- Pasientene skulle få den medisinen de var foreskrevet, og de som laget og forhandlet den skulle ikke ha mulighet for å jukse