Byen

Byen i friluftsmuseet på Lillehammer er utformet slik en innlandsby kunne vært tidlig på 1900-tallet. På sommeren syder det av liv og aktiviteter, og byr på mange opplevelser for hele familien. 

  • Lillehammer, som ble grunnlagt i 1827, er utgangspunktet for museets by. 
  • Lillehammer fikk jernbaneforbindelse og elektrisitet i 1894.
  • Mange av husene er flyttet hit fra Lillehammer sentrum.
  • Bygårdene bestod med få unntak av panelte tømmerhus.
  • Byggeskikken fra bygdene omkring ble overført til byen.

Langs Storgata står bygårder fra Lillehammer med forretninger, verksteder, boliger og intime bakgårdsrom. Gater, hus og innredninger er utformet med forbilde i perioden tidlig 1900-tallet. Miljøene gir innblikk i liv og levekår for folk fra forskjellige sosiale lag.

Apoteket med apotekerfamiliens leilighet viser hvordan byborgerskapet levde rundt århundreskiftet 1900. Ved spesielle anledninger kan man se pilletrilling demonstrert i apoteket.

I høysesongen på sommeren møter du skuespillere i roller. I Olsengården er kanskje husmora hjemme og i full sving med husarbeid slik det kunne være på 1930-tallet, eller ute i bakgården for å gi mat til kaninene og hønene. Fru Olsen slår gjerne av en prat om livet i gamledager – en opplevelse i seg selv. 

I den historiske butikken er det noe for hele familien. La deg friste av fersk kaffe, drops, gammeldagse leker og nostalgiske kopper, skåler og fat.

Rundt torget ligger Postgården, jernbanestasjonen med toget, bakeriet og Narvesenkiosken