Foto: Marte Kjernsholen / Maihaugen

Apotekerleiligheten trengte et stort spisebord da også svenner og lærlinger på apoteket var en del av husholdningen. Foto: Kåre Hosar/Maihaugen.

Apotekerfamiliens leilighet viser hvordan byborgerskapet levde rundt århundreskiftet 1900. Foto: Kåre Hosar/Maihaugen.

Apotekerleiligheten på Maihaugen, Lillehammer. Foto: Kåre Hosar/Maihaugen.

Interiøret i Apotekerleiligheten. Foto: Kåre Hosar/Maihaugen.

Foto: Marte Kjernsholen / Maihaugen.

Apotekerleiligheten

Apotekeren var blant byens fremste borgerskap. Som alle andre bodde han midt i byen, i en leilighet i etasjen over apoteket. Det var hjemmet for apotekeren og hans familie, og også hans svenner og lærlinger var en del av husholdningen.

På Maihaugen kan du oppleve et borgerskapshjem fra 1890-årene. Da er byen i en rivende utvikling. Varer kommer med dampskip på Mjøsa, men enda raskere ble det med jernbanen fra 1894. Da kunne varer sendes opp fra Kristiania på en dag.

De representative rommene ligger ut mot gata. Det er salongen, røkesalongen og spisestua. Mot bakgården ligger soverommet, kjøkkenet og pikeværelset. Både salong, spisestue og soverom har ringeknapp, slik at tjenestejentene kan tilkalles.

Interiøret er preget av tykke, mørke silkegardiner og portierer og de mange og tunge møblene. Elektrisiteten hadde nettopp overtatt som lyskilde, men fortsatt er det usikker strømlevering, så lysekrona er fortsatt den gamle stearinslysekrona med de tunge prismene.

  • Byens apoteker i 1890-årene var Thorvald Grundtvig.
  • Hans kone Margrethe ledet husholdningen, men var også aktiv i sanitetsforeningen og i kvinnestemmerettsforeningen.
  • Hun fikk Kongens Fortjenestmedalje for sitt arbeid med opprettelsen av Revmatismesykehuset i byen, og har fått en vei oppkalt etter seg.