Foto: Ulf Ingemar Gustafsson / Riksantikvaren
Vår verdensarv
Hele dagen
Utstillingen har som mål å styrke formidlingen og forståelsen av norsk verdensarv, og sette den i forbindelse med norsk historie.
Velkommen til utstillingsåpning 29. august!
I Norge er åtte områder innskrevet på FN-organisasjonen UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv: Bergkunsten i Alta, Bryggen i Bergen, Rjukan-Notodden industriarv, Røros bergstad og Circumferensen, fire punkter på Struves meridianbue, Urnes stavkirke, Vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden) og Vegaøyan.
Utstillingen «Vår verdensarv» gir informasjon om de åtte norske verdensarvstedene. Samtidig kan besøkende bli med på en storslått reise til verdens viktigste natur- og kulturområder. Utstillingen forteller også om Verdensarvkonvensjonen fra 1972.
Utstillingen på Maihaugen koples opp mot den norgeshistoriske utstillingen «Langsomt ble landet vårt eget». I tillegg kan publikum oppleve en egen utstilling som legger spesielt vekt på verdensarvstedet Røros og forbindelsen til Gudbrandsdalen.
333 år med gruvedrift på Rørosvidda skapte rikdom for eiere og staten, et levebrød for arbeidere og et verdenskulturminne for ettertiden.
I 1980 ble gruvebyen Røros innskrevet på verdensarvlisten for første gang. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte hele Røros bergstad og Circumferensen.
UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. I 1972 vedtok UNESCO Konvensjonen om vern av verdens kultur- og naturarv, som i dag er best kjent som Verdensarvkonvensjonen.
Formålet med Verdensarvkonvensjonen er å identifisere og gi spesielt vern til kultur- og naturarv som er av betydning for hele menneskeheten og fremtidige generasjoner – på tvers av landegrenser. I Norge er det Riksantikvaren og Miljødirektoratet som har ansvaret for å følge opp konvensjonen.
Klima- og miljødepartementet står bak utstillingen "Vår verdensarv". Det er en del av formidlingen i de norske verdensarvområdene. Inntil videre huser Maihaugen utstillingen for Røros bergstad og Circumferensen. Utstillingen realiseres i samarbeid med MiST Rørosmuseet og Riksantikvaren.
På Maihaugen er utstillingen plassert som en forlengelse av utstillingen "Langsomt ble landet vårt eget" og åpner 29. august!