Dagny Bjørnson-Langen: Aulestads glamorøse dronning
Dagny Bjørnson-Langen var det yngste av de fem barna til Bjørnstjerne Bjørnson og den eneste som ble født på Aulestad. Hun vokste opp med et liv delt mellom den rolige tilværelsen på Aulestad og det pulserende livet i det gamle Europa, før verdenskrigen forandret alt. Selv om Dagny aldri fikk en formell utdannelse, delte hun sin fars sterke interesse for politikk, og de to hadde et nært forhold preget av hyppig brevveksling og dype samtaler.
Dobbeltbryllup i München
Dagny møtte sin første mann, den tyske forleggeren Albert Langen, og giftet seg med ham i 1896. Da hun var 21 år. Sammen fikk de sønnen Arne og Albert Bjørnstjerne. Albert Langen var interessert i nordisk litteratur og utga Bjørnstjerne Bjørnson, Selma Lagerlöf og Knut Hamsun på tysk. Slik møtte han Dagny Bjørnson og i 1896 giftet de seg i München, i dobbeltbryllup med hans søster Elsbeth og Dagnys bror Einar. Langen grunnla også satiremagasinet Simplicissimus. På grunn av en fornærmelse mot keiser Wilhelm II måtte Albert og Dagny flykte fra München til Paris, hvor de levde i eksil frem til 1903. Det var gjennom arbeidet med Simplicissimus at Langen ble kjent med Steinlen.
Dagny – Aulestads glamorøse dronning
Når Dagny besøkte Aulestad med sine sønner og sin mann, brakte hun med seg en helt spesiell atmosfære. Hun ble ofte omtalt som Aulestads egen "dronning," kledd i overdådige kjoler av silke som raslet når hun beveget seg. Hun var språkmektig og komfortabel både i gausdalsdialekt og riksmål, og kunne elegant skifte mellom fransk, tysk og engelsk. Hennes intellekt og sosiale evner gjorde henne til en ledende figur i kunst- og litteratursalongene hun holdt i München og Paris, hvor kunstnere, forfattere og politikere møttes til samtaler.
Steinlens lange Norgesopphold
Steinlen lagde flere portretter av Dagny. Dette store maleriet fra sommeren 1901 kan ha vært en hovedgrunn til at oppholdet hans på Aulestad varte i fire måneder. Steinlen skriver i brev at han strever med å få til portrett slik han ønsket. Dagny hadde selv bestilt portrettet. Hun står foran et dragestilinteriør, trolig i broren Erlings hus på Aulestad.
Maleriet er signert Aulestad 1901, Paris 1902. Det ble ikke helt ferdig før Steinlen returnerte til Paris. I 1906 viste han det på en utstilling der. Dagny ga maleriet i gave til Musée des Arts Décoratifs i 1937. Det er første gang på over 120 år at det store portrettet av Dagny Bjørnson nå er tilbake og vises i Norge.
Maleriet er utstilt i utstillingen STEINLEN: Paris–Aulestad T/R. Velkommen!