juletre_2017_snøhetta_Camilla_Damgård
Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Maihaugens juletre 2017

Tidligere utstilling

1. des 2017 – 7. jan 2018

Maihaugens juletre feirer 10-årsjubileum med pynt designet av Snøhetta.

Kjetil Trædahl Thorsen og Jorunn Sannes fra Snøhetta i en rød stol foran et pyntet juletre.

Maihaugens juletre i 2017 med  Kjetil Trædahl Thorsen og Jorunn Sannes fra Snøhetta. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Hvert år har det store juletreet i besøkssenteret vært pyntet helt ulikt av en rekke anerkjente kunstnere og designere.

I år er treet fylt av 600 glassrør med forskjellig innhold. Uttrykket er skapt av arkitekt- og designfirmaet Snøhetta, som i likhet med de tidligere kunstnerne har fått frie tøyler til å pynte treet.

Gjenbrukspynt

Det var en tanke om gjenbruk som gjorde at Snøhetta valgte å ta utgangspunkt i glassrørene som var til overs etter et tidligere prosjekt. De ville lage noe nytt utifra noe de allerede hadde på kontoret.

Sylindrene er fylt med diverse materiale som er fargerikt, glitrende, dekorativt eller spesielt. Det er alt fra knust glass, til papirstrimler, ledninger og pulverkaffe!

Det er mange ansatte i firmaet som har vært med på å lage juletrepynten, med kunstner Jorunn Sannes i spissen.

Utstilling med tidligere pynt

I år er 10-årsjubileum for Maihaugens juletre. Pynten fra de ni foregående årene er stilt ut som en egen liten utstilling rundt i Folkekunst-utstillingen i andre etasje i besøkssenteret.

Her finner du glassfigurene fra Per Spook, som var den første som designet pynt til Maihaugens juletre i 2008. Året etter brukte Pia Myrvold plexiglass. Så kom Arne & Carlos med strikkede julekuler, mens danske Karen Bit Vejle fylte treet med papirklipp.

Deretter pyntet Gunnar Torvund treet med hus i ulike materialer. I 2013 hang det hus, elger og andre figurer i tresnitt/finer på Maihaugens juletre, signert kunstnerparet Hanne Borchgrevink og Tore Hansen.

I 2014 ble treet fylt av vakre metallblomster i gjenbruksmaterialer, laget av smykkekunstner Ingjerd Hanevold. Mens juletrepynten i 2015 ble blåst av glasskunstneren Kari Mølstad som bor i Lillehammer.

I fjor var det designduoen Anderssen & Voll som pyntet treet, med 3D-printet juletrepynt i hvitt.

Maihaugens juletre står oppe fra 1. desember til og med 7. januar. Etterpå legges Snøhetta-pynten ut for salg i museumsbutikken.