juletre2016_toppbilde2_C_Damgård
Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Maihaugens juletre 2016

Tidligere utstilling

25. nov 2016 – 6. jan 2017

Designerne i Anderssen & Voll har tatt i bruk moderne materialer og teknologi.

Hvert år stiller Maihaugen ut et flere meter høyt juletre med pynt spesialdesignet av en kunstner eller designer. I år gikk oppgaven til et designfirma med røtter i nærområdet.

Torbjørn Anderssen fra Biri utgjør sammen med makker Espen Voll designduoen Anderssen & Voll. De var grunnleggerne av et av de mest anerkjente designerfirma i Norge, Norway Says, og har vunnet mange internasjonale priser.

Ny teknologi

Torbjørn Anderssen sitter foran juletre pyntet med hvite ornamenter.

Torbjørn Anderssen i Anderssen & Voll foran Maihaugens juletre 2016. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

De stilrene ornamentene er laget av hvit plast som er printet ut på 3D-printer. De kommer ut flate, men kan foldes ut og henges på treet i gilde, røde sløyfer.

– Med denne juletrepynten har vi lyst til å si noe om hvordan designere jobber, og vi hadde lyst til å bruke teknologi som kanskje er ny og ukjent for de fleste, nemlig 3D-printing, sier Torbjørn Anderssen.

Han forklarer at en slik printer er som en vanlig printer, bare at du kan printe tredimensjonale objekter.

Vi har hentet inspirasjon i klassisk julepynt, men med en samtidig og forenklet vri.

Niende året

Anderssen & Voll følger en rekke av anerkjente kunstnere og designere som har som designet egen pynt til Maihaugens juletre.

Den første som laget pynt til Maihaugens juletre var Per Spook i 2008. Han dekorerte treet med glassfigurer. Året etter brukte Pia Myrvold plexiglass. Så kom Arne & Carlos med strikkede julekuler, mens danske Karen Bit Vejle fylte treet med papirklipp.

Deretter pyntet Gunnar Torvund treet med hus i ulike materialer. I 2013 hang det hus, elger og andre figurer i tresnitt/finer på Maihaugens juletre, signert kunstnerparet Hanne Borchgrevink og Tore Hansen.

I 2014 ble treet fylt av vakre metallblomster i gjenbruksmaterialer, laget av smykkekunstner Ingjerd Hanevold. Mens juletrepynten i 2015 ble blåst av glasskunstneren Kari Mølstad som bor i Lillehammer.

De to mennene Espen Voll og Torbjørn Anderssen ved en hvit vegg.

Espen Voll og Torbjørn Anderssen. Foto: Lars Petter Pettersen