perler1_Hill-Aina Steffenach
Perlekrager fra Saraguro-kvinnene i Ecuador. Foto: Hill-Aina Steffenach

En verden av perler

Tidligere utstilling

23. januar–16. august 2022

Perler er blant de eldste og vakreste gjenstander vi har. De har vært i bruk av mennesker i tusenvis av år.

Perler har blitt brukt på ulike måter over hele verden. De har vært brukt som lykkeamuletter i både forhistoriske og moderne samfunn, som statussymboler i den gamle verden, som religiøse gjenstander og som valuta.

En enkelt perle bærer på en historie om sin bruk og betydning, i tillegg til informasjon hvor den kommer fra og hvordan den er laget. Blant nåtidens urbefolkning har perler hatt – og har fortsatt – en stor verdi, ikke bare som personlig pryd.

Drakt med små fargerike perler i mønster.

Drakt fra Kuchi-folket i Afghanistan. Foto: Bilge Oner

Nærbilde av ulike typer perler.

Håndlagde glassperler i ulike teknikker fra Murano i Italia. Foto: Hill-Aina Steffenach

Ulike typer perler brodert i mønster på runde brikker.

Perlede rosetter fra Kuchi-folket i Afghanistan. Foto: Hill-Aina Steffenach

Utstillingen består av perler, drakter og fotografier fra 31 ulike etniske grupper og fem kontinenter. Utstillingen viser hvordan perler har blitt laget og brukt, og hvilken funksjon de har i dag. Teknikkene har blitt overført og bevart fra generasjon til generasjon, i samfunn som i stor grad har vært isolert fra urban innflytelse.

Hill-Aina Steffenach

Materialet er samlet av Hill-Aina Steffenach, som i mange år har reist verden rundt og besøkt kulturer der perler fremdeles er en del av den levende tradisjonen. Steffenach er til daglig lege på legevakten i Trondheim. Hun har gjennom mange år hatt en stor interesse for bunadshistorie og håndarbeid. Ideen til "En verden av perler" fikk hun etter å ha studert perlede bunader på Vestlandet og grønlandske folkedrakter. Det ga interesse for hvor glassperlene kom fra og deres historie.