toppbilde_bispekåpe_Kirsti Hovde
Foto: Kirsti Hovde

Dine boliger er meg kjær

Tidligere utstilling

22. mai–19. september 2021

Utstilling av Borgny Svalastogs kirkekunst 1984–2021.

Borgny Svalastog er en fargens mester som gir grobunn for den rette stemningen i liturgien. I kirketekstilene har hun et sikkert grep om symboler og dekorasjoner, hentet fra Bibelen og kirken der kunstverkene brukes.

Hun gjør kirketekstilene vakre. Svalastog sier det er hennes gjengave til Kristus fordi vi får lov til å tro.

En messehagel er mer enn et plagg for presten. Den gir høytid og uttrykk for det hellige gjennom farger, motiver og symboler.

Dine boliger er meg kjær er den første komplette utstillingen av Borgny Svalastogs kirkekunst. Den viser tekstiler brukt av prester og biskoper og tekstiler brukt i kirkerom. Disse er lånt inn fra kirker over hele landet. Utstillingen viser også andre kunstverk, skisser og materialprøver. 

Utstillingen vises i Sandvigsalen i museets 2. etasje i perioden 22. mai til 19. september 2021.

Om kunstneren

Portrett av Borgny Svalastog.

Borgny Svalastog. Foto: Kirsti Hovde

Borgny Farstad Svalastog (1943– ) er en norsk billedkunstner, utdannet ved Vestlandets Kunstakademi. Hun arbeider i mange ulike materialer som tegning, tekstil, grafikk, pastell, skulptur og installasjon. Hun er for mange særlig kjent for sine tekstiler og broderier, og har laget en rekke bispekåper og kirketekstiler til mer enn 40 kirker.

Hun står bak store utsmykninger og hennes kunstverk er kjøpt inn av en rekke museer og samlinger som blant annet Lillehammer Kunstmuseum, Nasjonalmuseet, Sørlandets Kunstmuseum, Trondheim Kunstmuseum, Museet Erkebispegården og Norsk kulturråd. Et utvalg av hennes arbeider innen tekstil, grafikk og installasjon vises fram til 1. august i den retrospektive utstillingen Borgny Svalastog – Alt kjøtt er som gress i Telemarksgalleriet. 

Borgny Svalastog er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.