Toppbilde "Brev fra fronten - kjære mor"
Foto: Ukjent/Geir Brenden

Brev fra fronten - Kjære mor

Tidligere utstilling

31. mars – 24. nov. 2019

Ny sterk utstilling med brev skrevet i krig eller fangenskap. 

Ved fronten var feltposten den eneste livslinjen til de kjære som befant seg hjemme. 

Den største velferden - feltposttjenesten

Det har alltid vært viktig å kunne sende et livstegn hjem når man er langt hjemmefra, ikke minst under situasjoner som følge av krig og fangenskap.

Det ble lagt store ressurser i å opprettholde en fullgod posttjeneste for soldater. Feltposttjenesten hadde en viktig funksjon som et bindeledd mellom den stridende og de kjære der hjemme. Muligheten for å sende og motta brev var et viktig lyspunkt i en ellers mørk og dyster hverdag.

Foto: Ukjent/Geir Brenden

Foto: Ukjent/Geir Brenden

Brevene

Utstillingen viser brev som forteller hver sin unike historie fra personer i krig eller fangenskap. Langt hjemmefra og omgitt av krigens brutale virkelighet, fikk brevet en viktig rolle for soldatens moral og innstilling.

Du får lese brev så langt tilbake som under krigen mot svenskene i 1814 og brev fra ulike fronter under andre verdenskrig. Du får også se konvolutter sendt hjem fra ulike steder i verden hvor nordmenn har deltatt i internasjonale operasjoner etter 1947.

Foto: Arkiv etter Njål Bjørkelid/HL-senteret

Utstillingen er laget av Norges Postmuseum og Opplandsarkivet, avdeling Maihaugen. Den vises i 2. etasje i besøkssenteret fra 31. mars til 24. november 2019.