24. april – 9. okt 2016
Om norske kvinners problematiske forhold til sine bunader.
Hvordan lage noe som kommenterer norske kvinners problematiske forhold til sine bunader? Dette er utgangspunktet for kunstneren Fanny Sophie Gjestlands utstilling «036». Sammen med seg har hun en rekke kunstnere som har reflektert videre over tematikken.
Sammen med seg har hun en rekke kunstnere som har reflektert videre over tematikken.
Du stusser kanskje litt? For med det store antall bunader vi ser 17. mai virker det som nasjonaldrakten er noe norske kvinner har et sterkt og stolt forhold til. Hele 70 % av alle norske kvinner har en bunad, og antallet vokser jevnt og trutt. Bunaden er ikke lenger et festplagg bare for 17. mai. Dette gjør også problemene med bunad mer synlig. Siden de oftest er laget i ull blir de fort alt for varme når sola skinner man trekker innendørs. Bunaden har man gjennom livet, og det skjer gjerne at eieren vokser ut av plagget. Derfor sliter mange med at bunaden blir for liten.
Fanny Sophie Gjestland er en kunstner som undersøker og kommenterer, gjerne med humor. Når det kommer til verkene som vises på utstillingen «036» er det snakk om smerte og lidelse. Kunstneren mener at bunaden merker sin eier både fysisk og psykisk. Hun har selv opplevd å få brannsår i armhulene, blåmerker på ribbena, og hun har stukket seg i halsen ved montering av halsringen.
Utstillingen er i samarbeid med en rekke kunstnere
I tillegg til egne arbeider har Gjestland invitert med en rekke kunstnere som har reflektert videre over tematikken. Siri Berreford (smykke), Marianne Moe (tekstil/objekt), Sigurd Bronger (smykke), Konrad Mehus (smykke), Nina Maria Kleivan (foto), Lars Sture (smykke), Brita Been (tekstil), Kari Skoe Fredriksen (porselen/keramikk) og Solveig Grotmol (keramikk).
Tittelen "036" er hentet fra det gamle retningsnummeret som Televerket brukte for Telemark.
Fanny Sophie Gjestland er utdannet gullsmed og edelmetallformgiver og arbeider i den nye tradisjonen av kunsthåndverkere. Hennes fasetterte utgangspunkt har gitt henne en innfallsvinkel til faget som nå slår ut i full blomst. Med «036» kombinerer hun gullsmedfagets tradisjonsrike håndverksferdighet med kunsthåndverkets vilje til formmessig nyskaping. Hennes kunst gir oss mange opplevelser – både opplevelsen av skjønnhet og muligheten til å reise spørsmål som lar oss reflektere over den kulturen vi er en del av. Det kan være både godt og sunt.
Ta gjerne barna med på utstilling! Fra mai lager vi et eget aktivitetshjørne for de som ønsker å prøve seg som kunstner.
Les om våre andre utstillinger her.
Se oversikt over dagsprogram i "Hva skjer-kalenderen".