Steinlen. Foto: Ann Kristin Eggen/Maihaugen

Foto: Ann Kristin Eggen/Maihaugen

STEINLEN: Paris–Aulestad T/R

26. mai til 20. oktober

Hver dag

Sommeren 1901 kom den sveitsisk/franske maleren Théophile Alexandre Steinlen (1859–1923) til Aulestad i Gausdal.

Her var han gjest hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson fra juli til oktober. Han malte og tegnet flere verk denne sommeren og høsten, og han skrev daglig postkort hjem til Paris, til sin 12 år gamle datter Colette. Turen til Norge var Steinlens eneste lange utenlandsreise, og den er et lite kjent kapittel i hans biografi. 


På Aulestad etterlot Steinlen seg et landskapsmaleri av nabogården Nedre Langseth, et portrett av Dagny Bjørnson Langen og han dekorerte peisen med katter. Og nettopp kattemotivet er kanskje det de fleste forbinder med Steinlen i dag, Chat Noir-katten han malte for kabareten på Montmartre i Paris i 1896. 


Utstillingen Steinlen: Paris – Aulestad tur/retur som åpner på Maihaugen 26. mai har fulgt i fotsporene til Steinlen. Vi har fått låne den unike postkortsamlingen der han formidler sine inntrykk fra Norge til sin datter. I løpet av de fire månedene Steinlen var i Norge malte og tegnet han portretter og landskaper. Det meste av dette tok han med tilbake i Paris, og det befinner seg i dag i museer og hos private samlere. Vi har sporet opp en del av det han malte i Norge og for første gang på over hundre år kommer det tilbake til området der de ble malt. 

Se vårt daglige program på "Hva skjer kalenderen".
 

Foto: