Foto Postgarsjen
Foto: Tone I. Eggen Tømte/ Norges Postmuseum

Skatter på hjul

19. juni–20. august

Hele dagen

I Postgarasjen ved Norges Postmuseum i Byen i friluftsmuseet kan du se flotte kjøretøy.

Foto: Siren Hjertenes/Norges Postmuseum 

Se ulike kjøretøy brukt i postarbeid og hvordan de har utviklet seg. Fra en flott lastebil fra 1914 til nyere satsninger på miljøvennlige fremkomstmidler.

Posten har spilt en viktig rolle i utviklingen av samferdselen i Norge. Posttransporten har foregått på de fleste måter. Det har vært et nært samspill mellom nye kommunikasjonsmiddel og bedre postgang. Posten har alltid vært opptatt av at forsendelsene skal komme hurtig og trygt frem. Jakten på å spare tid, har ført til at bedriften har vært rask med å ta i bruk nye kommunikasjonsmidler.

Foto: Siren Hjertenes/Norges Postmuseum

I Postens historiske kjøretøysamling finnes Norges eldste kjørbare lastebil, en Fiat Ter Lorry 1914-modell. I Postgarasjen kan du også se en stilig Harley Davidson motorsykkel 1200 cc. fra 1932, en perrongtraktor som ble brukt til postkjøring på jernbaneperronger og en flott Volvo duett 1955-modell, en varebil Postverket hadde mange av 1950- og 60-årene.

I den utstilte samlingen, står også en svenskprodusert DAF 44 med kallenavnet «Tjorven». I nyere tid har Posten Norge vært opptatt av å utvikle nye miljøvennlige løsninger for fremtiden. Den nye satsingen er representert i utstillingen med et eksemplar av El-kjøretøyet Paxster og en elektrisk håndtralle, som skulle erstatte bilkjøring i byer og tettsteder. 

Kjøretøyene i den flotte Postgarasjen, er en utstilling å oppleve for store og små kjøretøysinteresserte.