Stue_total_dronning_sonjas_barndomshjem_Damgård
Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Innredningen i Dronning Sonjas barndomshjem

Ved hjelp av gode kilder har vi gjenskapt hjemmet innvendig. Mange av møblene og gjenstandene er de samme som var der opprinnelig.

Av Kjersti Braanaas Moen, tidligere konservator på Maihaugen
Publisert 04.09.2020

I 2018 åpnet 1. etasje i huset med kjøkken, anretning, to stuer, hall og vindfang. I 2019 ble tre soverom åpnet for publikum og nå høsten 2020 blir restaureringen fullført. Da vil de siste tre soverommene, WC og bad i 2. etasje stå ferdig. Det samme gjelder kjelleren med den mye omtalte kjellerstuen – stedet hvor Norges framtidige kongepar kunne møtes uten at omverdenen fikk vite det.

Les også: Den hemmelige kjærligheten som kunne veltet monarkiet

Hvilken tid er vi i?

Perioden fra slutten av 1950-tallet og fram til bryllupet i 1968 er valgt som tidsramme for de fleste rommene, men noen soverom er tilbakeført slik de var da huset var nytt på 1930-tallet. Dette gjelder for eksempel dronningens barneværelse. 

Dronning Sonja ved en grønnmalt barneseng.

Dronning Sonja i barneværelset hun hadde som liten jente. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Hvordan har vi fått informasjon?

Første gang vi var i huset stod det ennå på Vinderen i Oslo. Familien Haraldsen hadde solgt huset, og det hadde en periode vært utleid. Huset var bygd om, og det var ingen møbler der. Vi fikk likevel et godt innblikk i hvordan det hadde vært innredet, og vi fikk vite at en del av inventaret fortsatt eksisterte.

Vi har intervjuet flere familiemedlemmer, sett i gamle familiealbum og filmer.

Salongen i stuen i Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Siden dette huset også representerer norgeshistorie har vi også fått opplysninger gjennom bøker, aviser, ukeblad og filmer vist på NRK. I tillegg har vi studert interiørblader og bøker fra 1960-tallet for å se hvordan innredningsidealene var, og hva man kunne få tak i av innbo til hjem på den tiden.

Den originale innredningen

Da huset ble bygget på 1930-tallet var funkis-stilen som huset representerer, svært moderne. Mange av detaljene innendørs og innredningen gjenspeiler dette. Men stilen er også preget av klassisk, borgerlig smak og god økonomi. 

Spisestuen i Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen med mørke brune tremøbler.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Les også: Et typisk funkishus

Veldig mye av inventaret i huset i dag er originalt. Familien har bidratt med møbler, tepper, duker, drikkeglass, pyntegjenstander og mye mer.

I stuene kommer så å si alle møblene fra hjemmet. Naturlig nok er flere av møblene trukket om i løpet av årene som har gått. De er nå trukket om og tilbakeført slik de var på 1960-tallet. Også noe treverk i møblene måtte restaureres.

Det var mye kunst i hjemmet. Nå er malerier og litografier avfotografert, og kopiene henger innrammet på sin gamle plass i huset. Det samme gjelder familiefoto.

Soveværelse med børstesett i sølv og familiebilder på kommode.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Les også: Rominndelingen i huset

Når kopier må skaffes

Vi har selvfølgelig ikke absolutt alt det opprinnelige inventaret. Det er jo ikke alt man tar vare på i 50 år. I noen tilfeller har vi kjøpt kopier hvis vi har funnet brukbare erstatninger. Hvis ikke har vi latt være å kjøpe. Kanskje dukker det opp en vakker dag.

Dronningen har hele tiden deltatt aktivt i innredningsarbeidet. Da huset åpnet for publikum i august 2018 var det en rørt dronning som viste hjemmet sitt for norske TV-seere. Og hvem ville ikke blitt rørt av å komme tilbake til barndomshjemmet slik det så ut et halvt århundre tidligere?

Video: Se NRK-programmet "Hjem til Sonja Haraldsen" 

 

Alt om: Restaurering av Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Oppland fylkeskommune og Kulturdepartementet.