Dronning_Sonjas_Barndomshjem_Blogg1b_toppbilde_Benedikte_Heyerdahl
Foto: Benedikte Finnes Heyerdahl / Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

Se status for restaureringen av huset vinteren 2018, seks måneder før åpningen.

Av Kjell Marius Mathisen, konservator på Maihaugen
Publisert 23.02.2018

[[ RichText template tag video is not configured ]]

Nederst i Boligfeltet på Maihaugen på Lillehammer pågår arbeidet med restaureringen av en stor gul enebolig. Dette er Tuengen allé 1B fra Vindern i Oslo, Dronning Sonjas barndomshjem. Huset ble flyttet til Maihaugen høsten 2016.

Sonja Haraldsen bodde i dette huset fra hun ble født i 1937, gjennom hele oppveksten, og fram til hun giftet seg, kun avbrutt av kortere utenlandsopphold.

Hun møtte Kronprinsen allerede i 1959, men paret måtte vente lenge på Kong Olavs tillatelse til å gifte seg. I denne tiden var Tuengen allé 1B et av få steder hvor paret kunne møtes. 

Den hemmelige kjærligheten

Tillatelsen til ekteskapet kom omsider, etter ni lange år. Forlovelsen ble kunngjort den 19. mars 1968 med påfølgende bryllup i august.

Kronprins Harald var den første europeiske tronarving som giftet seg borgerlig. Historien om forlovelsen er derfor også en historie om Norge og Europa i endring. Denne historien ønsker vi å fortelle i huset som nå kommer på plass i Boligfeltet på Maihaugen.

Åpner på gullbryllupsdagen

Onsdag 29. august 2018 – på kongeparets gullbryllupsdag – åpner dronning Sonjas barndomshjem for publikum her på Maihaugen. Etter dette kan du komme inn i hjemmet som forteller et viktig kapittel i norsk etterkrigshistorie.

Alt om: Restaurering av Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

 

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Oppland fylkeskommune og Kulturdepartementet.
En stor kran heiser en del av huset over på grunnmur.

Huset ble kjørt i store deler med lastebil fra Oslo. Vel framme på Maihaugen ble delene heist på plass på grunnmuren. Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem like etter flyttingen til Maihaugen på Lillehammer. Det står på en byggeplass og har presenning på taket.

Huset settes sammen og tettes etter flyttingen fra Oslo høsten 2016. Foto: Jostein Skurdal / Maihaugen

Historisk svart hvitt foto fra boligfelt med eneboliger på Vinderen i Oslo.

Postkort fra Tuengen allé på Vinderen i Oslo, med Dronning Sonjas barndomshjem til høyre. Foto: Carl Normann