Biri-tapet_Benedikte_Finnes_Heyerdahl
Foto: Benedikte Finnes Heyerdahl / Maihaugen

Biri-tapet i dronning Sonjas barndomshjem

Biri Tapet vever de nye tapetene til dronning Sonjas barndomshjem, av samme type som var i huset på 1960-tallet. 

Av Kjell Marius Mathisen, konservator på Maihaugen
Publisert 09.05.2018

Stor mekanisk vevemaskin.

Veving av tapet hos Biri Tapet. Foto: Kjell Marius Mathisen / Maihaugen

Omkring 1960 ble det montert tapet fra Biri i dronning Sonjas barndomshjem. Det karakteristiske tapetet, som i år fyller 80 år, var svært populært på 1950- og 60-tallet. Det er å finne i finstuer landet over, og i offentlige bygg, fra Oslo rådhus til FN-bygningen i New York. På Maihaugen rekonstrueres stuene med kopier av de gamle tapetene.

Vi må 80 år tilbake i tid for å finne starten på håndverksbedriften som har satt tydelige spor i norske interiører. I 1938 var arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson på besøk på Semb gård på Biri. Arneberg pleide å tilbringe feriene på nabogården Svennes, og de hadde blitt invitert til selskap hos Klare Schee som nylig hadde begynt å eksperimentere med veving av tapet.

Julenek på veggen

Mann ruller ut stor rull med vevd halmtapet langsetter en vegg.

Ny tapet, lik den opprinnelige, henges opp på veggen i dronning Sonjas barndomshjem. Foto: Benedikte Finnes Heyerdahl / Maihaugen

Det første tapetet ble laget av julenek og plassert på veggen i spisestua på gården. Hun syntes selv at det var et spesielt pent skinn i tapetet, og hun inviterte derfor til selskap for å vise det fram. Arneberg og Poulsson var så begeistret at de bestemte seg for å bruke halmtapetet i sitt prestisjeprosjekt, Oslo Rådhus.

Klare Schee tok egenhendig tapetrullene med seg på toget til Oslo, leide en visergutt og ei håndkjerre for å frakte rullene fra Østbanen til byggeplassen. Leveransene til rådhuset la grunnlaget for at tapetproduksjonen ble en hovedgesjeft på gården, og en designsuksess var født. 

FN i New York

Biri-tapet finner vi også utenfor landets grenser, til og med i «verdens viktigste rom», salen til sikkerhetsrådet i FN-bygningen i New York. Sikkerhetsrådssalen var en gave fra Norge til det nyopprettede FN i 1952, og det var Arnstein Arneberg som fikk oppdraget fra FN-sambandets første generalsekretær, Trygve Lie. Rommet ble restaurert i 2013 med ny tapet fra Biri. Fremdeles er det derfor et lite stykke Norge som er ramme for noen av verdenssamfunnets viktigste beslutninger.

Halm og tekstil

Utover 1950- og 60-tallet ble Biri-tapetet et populært innslag i finstuer landet over, men Klare Schee laget også rene tekstiltapet. Ofte fikk en stue i huset halmtapet, mens en annen stue fikk tekstilvarianten. Dette ser vi også i Tuengen allé 1B fra Vinderen, hvor dronning Sonja vokste opp. Huset stod ferdig i 1935, og omkring 1960 ble det montert Biri-tapet i stuene. Storstua fikk et gyllent tekstiltapet i lin og bomull, mens spisestua fikk det klassiske halmtapetet.

Etter oppgraderinger av huset på 1980-tallet ble Biri-tapetene fjernet. På Maihaugen skal stuene framstå slik de gjorde på 1960-tallet. De to typene tapet har blitt rekonstruert på Biri i regi av Ingeborg Semb, som driver produksjonen i dag. Når tapetene er ferdig montert, vil stuene framstå nøyaktig slik de var på 1960-tallet.

Alt om: Restaurering av Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Oppland fylkeskommune og Kulturdepartementet.