Julemarked Falkenberg foto Caroline Strømhylden

Foto: Caroline Strømhylden / Maihaugen

Julehandel og unik stemning

På Maihaugens julemarked 2. og 3. desember får du den gode gamle julestemningen, men hva er det? Det er kanskje å rusle i den historiske bygata som er pyntet med girlandere av ekte granbar og lysende stjerner. Kanskje er det å se lysene fra vinduene i de i de julepyntede stuene mens du går fra den ene torgboden til den andre.

Det spesielle på Maihaugens julemarked på Lillehammer er den gode miksen av julehandel og opplevelse i de unike omgivelsene. Her møter du i overkant av hundre utstillere fra fjern og nær, med et stort utvalg av kvalitetsprodukter innen håndverk og husflid. 

Jente koser seg med eple på pinne med sjokoladetrekk.

Foto: Caroline Strømhylden / Maihaugen

Hjemmelaget mat på krukker og glass, julekaker og andre fristende godsaker kan du sikre deg hos blant andre matprodusenten Hemlaga på Næs. De har vært med på julemarkedet i mange år.

Gry Bjørnerud er en av utstillerne, hun har med seg de flotte keramikkhestene sine. De er akkurat passe store og er kanskje akkurat den gaven du ser etter.

Lillehammer Lapplaug består av mange småprodusenter av lappeteknikk som har slått seg sammen. De tilbyr et utvalg av løpere, duker og tepper. 

En av julemarkedets veteraner er Allan Ellebye som kommer fra Danmark. Han får frem lukten av jul med nybrente, knasende mandler.

Menn med nisselue lager brente mandler.

Foto: Caroline Strømhylden / Maihaugen

For øvrig kommer tradisjonen med brente mandler og julemarked med utendørs salgsboder fra Tyskland. Der ble visstnok de første julemarkedene arrangert allerede på 1500-tallet.

Så lenge har vi ikke hatt julemarked her hjemme, men å besøke Maihaugens julemarked har for mange blitt en hyggelig og kjær førjulstradisjon. Her får du den gode gamle julestemningen.

På markedet kan du også oppleve hvordan julen ble feiret før i tiden. Historiske hus fra middelalderen til 1950-tallet er pyntet til jul, og vi inviterer deg inn i flere av husene.

Les mer: Alt om Maihaugens julemarked og årets program

Bakgård på Maihaugens julemarked.

Foto: Caroline Strømhylden / Maihaugen