
Minneinnsamling
Snakk om mat!
Mat er mer enn et måltid. Mat bringer oss sammen. Mat bidrar til en følelse av fellesskap ved at etniske, religiøse, lokale- og nasjonale mattradisjoner skapes, vedlikeholdes og utvikles. Mat er kultur og natur.
Valg av matvaner forteller noe om hvem vi er, hvem vi ønsker å være, og hvilken historie vi bærer med oss – historier som blant annet formes av matarv, verdier knyttet til valg av matvarer, reiseopplevelser, årstider, høytider, mediepåvirkning og ulike mattrender. Mat er lengsler. Vi kan ha gode og dårlige matminner. Vi kan lengte etter mat fra fortiden. Mat kan minne oss om steder eller personer vi har forbindelser til. Mat er føde for magen, hjertet og hjernen; den gir sanselige, emosjonelle og intellektuelle matminner.
Vi ønsker å høre dine erfaringer og tanker om hvordan mat er forbundet med fellesskap, utenforskap, sorg og gleder, trøst, lengsler – og minner.
Minneinnsamlingen Snakk om mat! er et samarbeid mellom Østfoldmuseene og Lillehammer museum, Maihaugen. Innsamlingen ble utviklet og lansert som en del av forskningsprosjektet FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av "Matnasjonen Norge 2030" (2022-2025) – og videreutvikles i forskningsprosjektet FoodStories: Heritagisering for bærekraftig verdiskaping (2025-2028), som grunnlag for forskning på og formidling av kulinarisk matarv.
Begge prosjektene er finansiert av Norges forskningsråd.