
Åseng. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen
Bureiserkonferansen 2025: Verdien av 3% dyrka mark?
27. september
Kl. 11.00–15.00
Fra hungersnød til overflod og tilbake?
Oppland Bonde- og Småbrukarlag i samarbeid med Maihaugen inviterer til spørsmål og debatt. Velkommen!
- Oppmøte: Auditoriet på Maihaugen.
- Samlingen er gratis og er sponset av Innlandet Fylkeskommune, Norsk kulturarv og Lillehammer kommune.
- Påmeldingsfrist mandag 15. september. Meld på til: terje.holen142@hotmail.com eller mobil 90972675. NB.: Meld ifra om evt. matallergier.
- Lunsj er inkludert. Meny er lapskaus med tyttebær og flatbrød fra Frich's på Maihaugen.
Program
Ordstyrer: Svein Løken, leder av Oppland Bonde- og Småbrukarlag.
Bureisning som utveg i Norge
Terje Holen, 2. generasjon bureiser og organisator bak aktiviteten på bureisningsbruket Åseng på Maihaugen, gir historisk tilbakeblikk på den politisk organiserte bureisinga i Norge. 15 min
Bureising som fredsprosjekt
Tor Jacob Solberg, gardbruker og leder av Norsk Bonde og Småbrukarlag, trekker tråder fra en tid med hungersnød til dagens norske beredskapspolitikk. –Hva skal til for å få dagens bønder til å produsere mat? 30 min.
Mat fra Frichs
45 min.
Bureising som nasjonsbygging i Nord-Norge
Lill-Karin Elvestad, historiker og forfatter har skrevet masteroppgave om bureising, reinbeite og nasjonale holdninger i nord. 30 min
Den politiske forståelsen av situasjonen i 1915 og 2025
Per Olaf Lundteigen, landbrukspolitisk talsmann, stortingsrepresentant og æresmedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlager målbærer for landbrukspolitikk som virkemiddel for å styrke selvberging og beredskap. 30 min.
Behovet for folkeopplysning innen matberedskap i 2025
Edel Urstad, grunnlegger av folkebevegelsen Mening mat og mot avslører hvilke virkemidler som er effektive for å øke befolkningens bevissthet rundt kortreist og trygg matproduksjon. 30 min
Tid til spørsmål og debatt
60 min.
Etter programmet er det mulighet til besøk på bureisingsbruket Åseng på Maihaugen.