Myklebu_Foto: Camilla Damgård
Foto: Camilla Damgård / Maihaugen
Maihaugen / Friluftsmuseet / Hyttegrenda

Hyttegrenda

I Hyttegrenda ønsker Maihaugen å fortelle om den norske hyttedrømmen.

Under mottoet "Fra seterliv til hytteliv – den norske hyttedrømmen" vil Maihaugen vise hvordan den norske hyttedrømmen har utviklet seg over tid. Vi vil også fortelle om fritid og friluftsliv i det moderne Norge.

I motsetning til seterlivet, som i all hovedsak var en sommerlig affære, har hytta lokket folk til fjells både sommer og vinter.

Fra seterliv til hytteliv

Da setergrenda ble etablert på Maihaugen i 1937 begrunnet museets grunnlegger Anders Sandvig det med gudbrandsdølenes nære tilknyting til fjellet.

Fjellet er for innlandsboeren hvad havet er for kystboeren.

Anders Sandvig

Fjellet har fra umindelige tider hørt ubrytelig sammen med dalens liv.

Fjellet er for innlandsboeren hvad havet er for kystboeren, og det er nok til sommerens korte og intense liv deroppe, at hugen går både hos unge og gamle i den lange vinter.

– Derfor mener jeg at seterhusene hører med i helhetsbilledet av de gamle dølers livsformer.

Mye har skjedd med levemåten vår siden setergrenda åpnet i den øverste delen av friluftsmuseet. Hyttegrenda blir et tillegg til, og en forlengelse av, setergrenda.

Kinckhytta

Det er mange år siden Maihaugen fikk sin første hytte, Kinckhytta fra Mesnali. Den er fra 1911 og tilhørte forfatteren Hans E. Kinck. Denne hytta sto ferdig gjenoppført på Maihaugen i 1989.

Det er en stor toetasjes hytte, som ble bygget som landsted for Kinck og hans familie – og selvfølgelig med rom for hushjelpen. Slik levde borgerskapets familier på den tiden, og borgerskapet var de første til å skaffe seg hytter. Menigmanns hyttedrøm kom noe senere.

Myklebu

Etterkrigstiden ble den store tiden for hyttebygging for den vanlige befolkningen. Det ble bygget store mengder med små hytter, som gjerne hadde to rom – stue og soverom. I Hyttegrenda på Maihaugen kan du besøke nettopp en slik hytte . Myklebu ble bygget av Mathias Lundstuen i 1965, og har stått i Fåvangfjellet fram til den ble gitt som gave til museet i 2016.

Hytta Vy

Sommeren 2018 sto den tredje hytta ferdig i Hyttegrenda. Hytta Vy er en helt ny og moderne hytte fra firmaet Leve Hytter i Øyer. Selv om det er en moderne hytte, er den inspirert av de historiske bygningene på Maihaugen. Den har tradisjonelt torvtak og fasaden minner om svalgangen på årestua rett nedenfor Garmo stavkirke. Hytta er rundt 100 kvadratmeter stor. Uthuset til hytta er innredet som et publikumstoalett.

Fagforeningshytta

Fagforeningshytta ble flyttet til Maihaugen fra Nordseter ovenfor Lillehammer høsten 2019. Der var den i bruk i mange år fra den ble påbegynt i 1959 av Fellesforbundets avdeling – Raufoss Jern og Metallarbeiderforening. Etter at ferieloven kom på 1930-tallet fikk de ansatte på fabrikkene behov for steder å være i forbindelse med sommerferie og helger. Det ble bygget mange fagforeningshytter og firmahytter i Oppland.

Fagforeningshytta er et godt eksempel på denne tradisjonen og er et resultat av mange byggetrinn med utgangspunkt i en Moelvenbrakke. Flyttingen til Maihaugen ble finansiert av LO og Sparebank 1 Østlandet.

Gråhøgdbu

Gråhøgdbu har vært en av Den Norske Turistforening (DNT) sine selvbetjeningshytter i Ringebufjellet. Den består av en hovedhytte og en liten nødbu, og har til sammen åtte sengeplasser. Hytta måtte fjernes av hensyn til villrein, og derfor ble DNT-hytta Veslefjellhytta bygget som erstatning et annet sted på Venabygdsfjellet. Den gamle Gråhøgdbu ble fraktet ut av høyfjellet på kjelke vinterstid og flyttet til Hyttegrenda på Maihaugen. Hytta åpner etter planen høsten 2022.

Her blir Gråhøgdbu representant for DNT-hyttene, som sammen med de T-merkede stiene, har vært den viktigste infrastrukturen for fjellturismen i Gudbrandsdalen.

Maihaugen har fått sin hyttedrøm – som trinn for trinn kan gå i oppfyllelse. Her får hytter fra forskjellige tider plass i en liten hyttegrend. Noen vil være tidsvitner ved å stå urørte med gjenstander fra sin tid, andre kan innredes og tåle bruk, slik at museet kan formidle hyttelivet på en aktiv måte.

Laftet hytte med blå vinduer.

Kinckhytta. Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

gammelt seterhus og rød hytte på friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer.

Lundesetra og Myklebu. Foto: Veslemøy Furuseth / Maihaugen

Hytta "VY" fra Leve Hytter. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Mørkebrun hytte med rødmalte vinduer og bølgeblikktak.

Fagforeningshytta. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Mørk trehytte i hvitt fjelllandskap.

DNT-hytta Gråhøgdbu på Ringebufjellet. Foto: Kjell Marius Mathisen / Maihaugen