Budeie_setra_Haakenstad

Foto: Esben Haakenstad

Setergrenda

Seterbruket på Maihaugen – En viktig del av norsk kultur og tradisjon

 

Alle gårder hadde en seter, hvor dyrene ble sendt om sommeren for å sikre nok beite til en stor buskap. På Maihaugen finner du setergrenda, som ligger i lia opp for setertjerna, og gir deg et autentisk innblikk i den norske tradisjonen med seterdrift.

"Fjellet er for innlandsboeren hvad havet er for kystboeren," sa Anders Sandvig, grunnleggeren av Maihaugen. Dette utsagnet understreker hvor viktig ressursene i fjellene og utmarka var for gårdene. Seterbruket ga nødvendig tilskudd til det gården produserte, og fjellbeite ble en essensiell del av husdyrholdet.

Setergrenda på Maihaugen består av flere setrer som viser utviklingen av seterbruket gjennom tidene. I begynnelsen var det bare en enkel hytte, men etter hvert økte behovet for flere bygninger på setra. Bøndene tok i bruk fjellet først for å utnytte myrmalmen, og senere vokste det fram et omfattende seterbruk. Dette var helt nødvendig for å kunne opprettholde buskapene.

Øygarden er den eneste gården som er fullstendig flyttet til Maihaugen, og inkluderer også setra. Her kan du møte budeia, som demonstrerer tradisjonelle oppgaver som smørkjerning eller kanskje osteysting.

Budeia hadde et stort ansvar og en høy status i det norske bondesamfunnet. Under måltidene på gården satt hun ved siden av kona, øverst ved bordet, en posisjon som viste hennes viktige rolle.

Det meste av det som ble produsert på setra om sommeren, som smør og ost, ble solgt eller byttet bort. Seterbruket var en viktig inntektskilde for gårdene og en sentral del av norsk kultur og tradisjon.

  • Budeia hadde et stort ansvar og høy status i bondesamfunnet. Under måltidene på garden satt hun nærmest kona og spiste - øverst ved bordet. 
  • Det meste som ble laget på setra om sommeren ble solgt eller byttet bort. Seterbruket var en viktig inntektskilde for garden.

Vi ønsker deg velkommen inn i Lundesetra. Foto: Veslemøy Furuseth

Dølakua trives i setergrenda. Foto: Jørgen Skaug

Foto: Esben Haakenstad

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Barhussetra er fra ca. 1800. Foto: Maihaugen.

Setergrenda består av flere setrer og viser hvordan seterbruket har utviklet seg. Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen.