Maihaugen / Friluftsmuseet / Boligfeltet / Dronning Sonjas barndomshjem

Dronning Sonjas barndomshjem

dronninghus2_Camilla_Damgård

Dronning Sonjas barndomshjem er fra 1930-tallet og i typisk funkisstil. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

kongepar_trapp_Foto_Audbjørn_Rønning

Det historiske fotografiet ble gjenskapt da dronning Sonja og kong Harald kom ut av barndomshjemmet da det åpnet på Maihaugen i 2018. Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Kongelig forlovelse_Foto_Aktuell_Scanpix

Sonja Haraldsen og kronprins Harald på vei ut av barndomshjemmet hennes da forlovelsen ble kjent i 1968. Foto: Aktuell / Scanpix

dronning_Sonja_barnerom_Damgård

Dronning Sonja i barneværelset hun hadde som liten jente. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem_flygel_spisestue_Damgård

Vakkert interiør i stuen og spisestuen i Dronning Sonjas barndomshjem. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Huset er kun åpent for besøk i sommersesongen.

Dronning Sonjas barndomshjem er 1930-tallshuset i Boligfeltet på Maihaugen.

Funkisvillaen ble flyttet fra Vinderen i Oslo til Maihaugen og første etasje åpnet for publikum på Kongeparets gullbryllupsdag den 29. august 2018. Hele huset sto ferdig restaurert høsten 2020. Hjemmet tilbakeført til slik det var mens Sonja Haraldsen bodde der fra 1937–1968. 

Huset er et eksempel på 1930-tallsarkitektur. Det stod ferdig i Tuengen allé 1B i 1935, og var tegnet av Ernst Motzfeldt. 

Huset ble bygget for familien Haraldsen, og Sonja bodde her det meste av tiden til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968. 

De var sammen i ni år før de fikk kong Olavs godkjenning til å gifte seg. I denne tiden var Tuengen allé 1B, hjemme hos Sonjas mor, et av få steder hvor de kunne møtes. 

Fotografiet av paret på vei ned trappen i barndomshjemmet da forlovelsen var et faktum, er et ikonisk bilde. Her knyttes Dronningen og hennes barndomshjem seg til vår nasjonale fortelling. En privat historie ble offentlig og nasjonal.

Da hun giftet seg 29. august 1968 var hun den første borgerlige kvinne som giftet seg med en europeisk tronarving i moderne tid.

Les også: Alt om restaureringen av Dronning Sonjas barndomshjem

  • Huset ble bygget i 1935.
  • Det sto opprinnelig i Tuengen allé 1B på Vinderen i Oslo.
  • Huset har et tydelig funkispreg, med valmet tak, liggende vestlandspanel, vinduer trukket ut mot hjørnene og terasser og altaner med stålrekkverk.
  • Inne er huset innredet som i perioden 1937–1968.