1990-tallshuset_Maihaugen_friluftsmuseum_sveitserhus_utstilling

Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

1990-tallshuset

Tradisjonelt 1990-tallshus i sveitserstil fra Hetlandhus

Dette er et 1990-tallshus fra Hetlandhus kalt Tradisjon. Navnet reflekterer husets utforming, som er inspirert av sveitserstilen, med nostalgiske trekk som bratt tak, krysspostvinduer, og dekorative detaljer i gavlene. På 1990-tallet var denne typen ferdighus den mest populære, kjent for sin fleksibilitet og tilpasningsevne til ulike terreng.

Familien i huset bestod av foreldre med to barn, samt en sønn fra et tidligere ekteskap som var til stede i helgene. Selv om boarealet var under gjennomsnittet, var plassen effektivt utnyttet. Gangarealene ble brukt som kontor i første etasje og TV-stue i andre. Det store kjøkkenet fungerte som husets eneste spiseplass, og rommet viste tydelig internasjonal påvirkning i matlagingen. De tekniske hjelpemidlene, inkludert mikrobølgeovnen, begynte å bli standard i norske hjem.

Stua var liten, men preget av sterke farger som kraftig gult og fargesprakende gardiner, en tydelig kontrast til 1980-tallets pastellfarger. Medieutstyr som stereoanlegg, video, og kassettspiller var sentrale i hjemmet. Kontoret huset en Macintosh, som markerte starten på familiens introduksjon til det digitale samfunnet.

Baderommet var stort, like stort som soverommene, og reflekterte familiens prioritering av velvære. Daglig dusjing var blitt vanlig, og badet ble sett på som et sted for både hygiene og avslapning.

  • Huset er bygd i 1995.
  • Det er oppført på Maihaugen etter forbilde av et hus i Lillehammer.
  • Boligareal på 129 kvadratmeter.

Sterke farger på innredningen og blomster over kjøkkenskapene. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Stua med typiske møbler fra 1990-tallet. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen