80-tallet eksteriør. Foto: Maihaugen.

1980_tallshuset_Esben Haakenstad

80-tallet stue. Foto: Maihaugen

80-tallet- kjøkken, Foto: Maihaugen

80-tallshuset_sminke_Foto_Esben_Haakenstad

80-tallshuset_interiør_Esben_Haakenstad

1980-tallshuset

1980-tallsfamilien som bor rett over gaten for 1970-tallshuset, har valgt seg et hus produsert av Block-Watne (Block 18). Familien her består av mor, far, en tenåringsdatter og en liten sønn.

Det er nå blitt populært med hvite hus. Huset er på en etasje med full kjeller. Det har valmet tak med svart sementstein. Rundt vinduene og på sjalusiene er det rosa. 

Inne er det også pastellfargene som råder – rosa, lyseblått og mintgrønn. Mønstrene er ikke så iøynefallende som de var i forrige tiår. Fruens interesse for håndarbeid viser seg ved alle de små heklede brikkene og de andre påbegynte håndarbeidene som ligger rundt omkring. Stua har såkalt koreapanel i mahognietterligning på endeveggen, buet sofa i lys velur og stort, messingfarget salongbordet med glassplate.

Terrassen er stor og delvis overbygd. Uteplassen er nå blitt en viktigere del av huset. Det skal grilles, spises, spilles og kroppen skal brunes og trimmes.

Sydenturen er ennå ikke innen rekkevidde for folk flest, men det går an å spare på miniatyrflasker likevel når man bor i nærheten av en flyplass. Samlingen av slike flasker dominerer stua i tillegg til annet nips. Familien har også skaffet seg noen gamle ting. Det er blitt moderne med antikviteter og her gjør en samovar og et gammelt melkespann nytten.

En av husets mange typiske 1980-tallsgjenstander er vannsenga på foreldrenes soverom. Den var svært populært en periode, men etter hvert oppstod det problemer. Kanskje ble man sjøsyk eller forskjellen i vekt var så stor at den ene ble liggende på bunnen, mens den andre måtte balansere på toppen. Lekkasje og sopp kunne forekomme. Nå er vannsengene stort sett historie.

  • Huset er bygd i 1980.
  • Det stod i Lyngveien 10 på Gardermoen i Ullensaker.
  • Flyttet til Maihaugen i 1995 i forbindelse med utbyggingen av Oslo Lufthavn Gardermoen.
  • Boligareal på 95 kvadratmeter.