Foto: Esben Haakenstad.

Røykebord og to lenestoler i stua på 40-tallshuset. Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen.

Soverommet med knallrosa vegger. Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen.

Utsnitt fra stuen i 40-tallshuset på Maihaugen. Foto: Kjell Marius Mathisen/Maihaugen. 

1940-tallshuset – Funkishuset

Huset er innredet som et krigshjem anno 1944, og viser trangboddheten som rådet for noen. Familien bestod av mor, far og fem barn. Til tross for liten plass, leide de ut et værelse til ei ung sydame som fikk et barn mens hun bodde der. En periode bodde det også et ungt par i uthuset. Det er innlagt vann og strøm, men matlaging foregikk på vedfyrt ovn i kjøkkenet.

Matmangel og rasjonering preget folks liv under 2. verdenskrig. At det er krigshverdagen som herjer, ser du på mange små detaljer - her finner du blant annet rasjoneringskort og hjemmeavlet tobakk. Vinduene har blendingsgardiner og hvis du titter ned i matheisen ser du den ulovlige radioen gjemt blant egg og syltetøy. 

Funkishuset viser i likhet med telefonkiosken rett utenfor porten, typisk funksjonalistisk byggestil. Her finner vi flere typiske detaljer – takform, vindusform og vindusplassering. Innvendig er det mer tradisjonelt. Møbleringen bærer preg av en gammeldags stil med tunge, mørke møbler. Mest oppsiktsvekkende er likevel kammerset med knallrosa vegger med påmalte kirsebær i sølv. Eksklusiv tapet var antagelig forbildet.

Det er badestamp i kjelleren hvis det trengtes et bad. Doen finner du i uthuset – det kunne bli kaldt i iskalde vintermåneder. 

  • Enebolig bygd i 1939 og flyttet til Maihaugen i 1998.
  • Huset stod opprinnelig i Fåberggaten 162 på Lillehammer.
  • Det er et enkelt lite hus (64 kvadratmeter), men svært moderne for sin tid. 
  • Huset er innredet som det kan ha vært under 2. verdenskrig.