Dronning Sonjas barndomshjem_eksteriør_royal_Maihaugen_friluftsmuseum_utstilling

Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

1930-tallshuset – Dronning Sonjas barndomshjem

Et ikonisk 1930-tallshus på Maihaugen

Huset er kun åpent for besøk i sommersesongen.

Dronning Sonjas barndomshjem er 1930-tallshuset i Boligfeltet på Maihaugen, et ypperlig eksempel på funkisarkitektur fra 1930-tallet. Funkisvillaen, opprinnelig plassert på Vinderen i Oslo, ble flyttet til Maihaugen og åpnet for publikum i første etasje på Kongeparets gullbryllupsdag, 29. august 2018. Hele huset stod ferdig restaurert høsten 2020, tilbakeført slik det var mens Sonja Haraldsen bodde der fra 1937 til 1968.

Huset ble ferdigstilt i 1935, tegnet av arkitekt Ernst Motzfeldt, og representerer typisk 1930-tallsarkitektur. Det var bygget for familien Haraldsen og lå i Tuengen allé 1B. Sonja bodde her til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968.

I de ni årene de var sammen før de fikk godkjenning fra kong Olav til å gifte seg, var Tuengen allé 1B, hjemme hos Sonjas mor, et av de få stedene hvor de kunne møtes privat. Det ikoniske bildet av paret på vei ned trappen i barndomshjemmet da forlovelsen ble offentlig, har siden blitt en del av vår nasjonale fortelling. Hjemmet knyttes til en viktig privat historie som ble gjort offentlig og nasjonal.

Da Sonja Haraldsen giftet seg med kronprins Harald den 29. august 1968, ble hun den første borgerlige kvinnen i moderne tid som giftet seg med en europeisk tronarving.

Besøk Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen for å oppleve et stykke norsk historie og arkitektur, og få et innblikk i en tidsepoke der privatlivet til en ung kvinne fra Oslo ble en del av Norges nasjonale historie.

Les også: Alt om restaureringen av Dronning Sonjas barndomshjem

  • Huset ble bygget i 1935.
  • Det sto opprinnelig i Tuengen allé 1B på Vinderen i Oslo.
  • Huset har et tydelig funkispreg, med valmet tak, liggende vestlandspanel, vinduer trukket ut mot hjørnene og terasser og altaner med stålrekkverk.
  • Inne er huset innredet som i perioden 1937–1968.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Vakkert interiør i stuen og spisestuen i Dronning Sonjas barndomshjem. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Foto: Veslemøy Furuseth / Maihaugen

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Fra stuen i Dronning Sojnas barndomshjem. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen