Garmo stavkirke om våren.
Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Vår på Maihaugen

Maihaugen er Norges største friluftsmuseum med over 200 hus fra ulike tider. I idylliske omgivelser venter trygge og gode opplevelser for hele familien.

Se kalenderen for dagens program.

Voksent par går tur og holder hender på Maihaugen.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Kikk inn i hus

I det idylliske friluftsmuseet på Lillehammer er det mer enn 200 historiske hus fra 1200-tallet og fram til i dag. Året rundt er det fint å rusle rundt her og få inntrykk av hvordan vi levde før i tiden.

Noen av de historiske husene har åpne dører som du kan se inn gjennom. I noen av dem det også lydguider, som forteller om huset og tiden det er fra.

Stue med veggmalerier og møbler fra 1700-tallet.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem

Bli med på nostalgiske gjensyn med de ulike tiårene av 1900-tallet. I Boligfeltet i friluftsmuseet kan du gjenoppfriske barndomsminner og dele dem med familien din.

I Boligfeltet kan du også se 1930-tallshuset som var dronning Sonjas barndomshjem. Huset ble bygget for familien Haraldsen, og Sonja bodde her det meste av tiden til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968. Huset står ikke åpent annet enn i sommersesongen, men du kan ta en titt inn gjennom vinduene.

Stuen i Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen.

Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Hyttegrenda og 1890-tallsskog

Maihaugen viser ikke bare historiske hjem fra ulike tider. I Hyttegrenda forteller museet om utviklingen fra seterliv til hytteliv. Hyttene her viser hvordan den norske hyttedrømmen har utviklet seg over tid og forteller om fritid og friluftsliv i det moderne Norge.

Øverst i friluftsmuseet ligger 1890-tallsskogen til Maihaugen. Her er det en fin skogsti hvor du kan lære om hvor viktig skogen har vært og er for oss. I gapahuken i skogen kan du fyre bål. (NB! Ellers i friluftsmuseet er åpen ild forbudt.)

Flotte utstillinger

Både i hovedbygningen og ute i friluftsmuseet er det åpne utstillinger

Inne i hovedbygningen kan du besøke vår nye hovedutstilling Impulser – kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden. Utstillingen viser mer enn 1000 av Maihaugens flotteste gjenstander. Her kan du se alt fra folkekunst og drakter til våpen og musikkinstrumenter.

Få også med deg utstillingen Langsomt ble landet vårt eget, om Norges historie helt fra istiden mot vår tid.

På Telthusmoen ute i friluftsmuseet finner du en fotoutstilling om hvordan friluftsmuseet ble til. I Byen er det åpne dører til bokbinderiet og fotoatelieret.

Moro for barna

Maihaugens store og flotte uteområde er artig å utforske for barna. I Boligfeltet er det en koselig liten lekeplass for de minste.

I utstillingen Impulser kan barna løse Oppdrag Impulser, en egen rebus i barnehøyde. Utstillingen har også et lite lekehus med utstilling for barn.

Se mer om våre barnetilbud på Barnas Maihaugen.

Dyr og gårdsarbeid

Både små og store har glede av å treffe dyrene på Maihaugen. Sauene går ute året rundt, og hestene hjelper museumsbøndene med forskjellig gårdsarbeid som før i tiden. Gårdskarene viser gjerne fram hva de driver med.

Bonde på Maihaugen med hest og gammeldags såmaskin på jordet.

Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Gullvinnere på OL-museet

Besøk også Norges Olympiske Museum sin nye utstilling BEST – paralympisk gull om våre gullvinnere i Paralympics. Du kan også se utstillingen Innlandets OL-helter, som åpnet sist sommer.

OL-museet har egen billett, men du kan kjøpe fellesbillett med Maihaugen eller kjøpe årskort og besøke alle Lillehammermuseene så ofte du vil.

Kafé og museumsbutikk

Den flotte Maihaugbutikken og kafeen i besøkssenteret har åpent hver dag i museets åpningstid. 

 

Åpningstider 5. januar – 31. mai

  • Tirsdag – fredag kl. 11.00 – 15.00. Mandag stengt.
  • Helger og ferier kl. 11.00 – 16.00.

Se fullstendig oversikt over museets åpningstider.

Billetter

Det er ingen begrensning på antall gjester som kan besøke museet per dag. Vi følger fortløpende helsemyndighetenes retningslinjer (se mer under).

Vi oppfordrer til at du kjøper billett på nett eller betaler med kort.

Se billettpriser og kjøp billett på nett.

 

Tiltak for et trygt besøk

Maihaugen overholder alle retningslinjer fra helsemyndighetene i forbindelse med koronasituasjonen og vi legger til rette for trygge museumsopplevelser.

Les mer om våre smitteverntiltak.

Vi tar forbehold om at det kan komme endringer hvis retningslinjene fra helsemyndighetene endrer seg.