logo

En sommer for alle sansene

Maihaugen byr på mange spennende og sanselige opplevelser. Dronning Sonjas barndomshjem, flotte utstillinger og liv i friluftsmuseet engasjerer sansene denne sommeren. På Maihaugen settes all rastløs hast på pause og du legger ut på en herlig tidsreise – tettere på vår rikholdige historie enn kanskje noe annet sted.

 

Kjøp billett

Besøk Dronning Sonjas barndomshjem!

Kan du føle barndommens gleder i Dronning Sonjas barndomshjem?

Tar du turen til Maihaugen i sommer kan du besøke Dronning Sonjas barndomshjem og se flere av rommene i huset som er innredet slik det var da dronningen og hennes familie bodde der.

 

Huset ble bygget for familien Haraldsen på Vinderen i Oslo, og sto ferdig i 1935. Sonja bodde her det meste av tiden fram til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968. 

De ble sammen i 1959 og måtte vente i ni år før de fikk kong Olavs godkjenning til å gifte seg. I denne tiden var Tuengen allé 1B, hjemme hos Sonjas mor, et av få steder hvor de kunne møtes. 

Huset er bygget i funkisstil, som var veldig populært på 1930-tallet. Utvendig er fasaden som da huset var nybygd. Innvendig er det i hovedsak innredet som i 1968, da Sonja Haraldsen flyttet ut og ble Norges kronprinsesse.

Første etasje av dronning Sonjas barndomshjem sto ferdig restaurert i august 2018. Deler av andre etasje var ferdig året etter og nå er hele huset ferdig restaurert. 

Publikum slipper inn puljevis og slik at smittevern er ivaretatt.

Huset kan besøkes hver dag i museets åpningstid. Siste dag er 31. august.

Les om huset her

 

Kjenn lukten av sol i gresset 

Lytt til historiens sus. Lukter du Maihaugens historie? Kjenner du lukten av tjære fra Garmo stavkirke? La sansene leke!

Har du noen gang lurt på hvordan det ville være å reise tilbake i tid? Maihaugen er Norges største friluftsmuseum, men kan like gjerne beskrives som en tidsmaskin for sansene.

I det idylliske friluftsmuseet er det mer enn 200 historiske hus fra 1200-tallet og fram til i dag. De historiske bygningene ligger naturskjønt til i terrenget. I og rundt dem føles fortiden lys levende.

 

Fin engelsk lady med blondeparaply.

Foto: Esben Haakenstad / Maihaugen

Mens du vandrer rundt dukker det opp ulike skikkelser fra andre tider.  Kanskje møter du huldra på setervollen, tateren  i Bygda, politimesteren i Byen, Christiane Bjørn og mange andre.

Våre flinke verter kan også fortelle mer om hus og tun og historien rundt disse.

Mer om hus og tun i friluftsmuseet

 

Impulser –gjennom tid og over landegrenser

Tid for å se kulturen med nye øyne. Tid for å la sansene styre.

Innendørs bør du få med deg Maihaugens nye utstillinger Impulser – kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden.

Det gjennomgående temaet i utstillingen er impulser og kontakt over landegrenser. Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra, for eksempel i rike akantusskjæringer eller silkebrokader og rutaliv.

Impulsene har kommet til oss enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Her inspirerte de til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkerne, tolkningen til lokale kunstnere og deres mulighetsrom i materialtilgang og økonomi.

 

I utstillingen, som dekker 800 kvadratmeter, kan du se alt fra 1700-tallets folkekunst i Gudbrandsdalen til våpen fra Skottetoget i 1612, staslige sleder, lekebiler, middelalderes kirkekunst og 1900-tallets Lunde-møbler, drakt og billedvev, verdens eldste revolver, Maldonis lirekasse og familien Moes figurteater. Dette er bare noen eksempler fra Maihaugens rike gjenstandssamling.

Utstillingen er åpen i museets åpningstid. Maihaugen er åpen hele året.

Les mer om utstillingen

 

Dyr og gårdsarbeid

Nyt følelsen av tid og rom. Tid for å se naturen med nye øyne.

Både små og store har glede av å treffe dyrene på Maihaugen. Hele sommeren går geiter, kuer og sauer rundt omkring på de idylliske beiteområdene i friluftsmuseet.

Hesten går også på enga eller hjelper museumsbøndene med forskjellig gårdsarbeid som før i tiden. Gårdskarene viser gjerne fram hva de driver med.

 

Hest og kjerre med høy, med bonden og gårdskjerringa i.

Foto: Veslemøy Furuseth / Maihaugen

 

Mer om dyrene

 

Praktisk informasjon

Som følge av smittesituasjonen står ikke husene åpne så du kan gå helt inn, men du kan titte inn gjennom døren til flere av dem.

I stedet for omvisninger i grupper kan du møte områdeverter flere steder i friluftsmuseet og aktører fra ulike tidsperioder .

Du finner også skilt med informasjon ved flere av husene. Bruk QR-kodene med din egen mobil, så får du opp mer informasjon.

Servering ute og inne

Det er flere koselige spisesteder på Maihaugen. Det er også fint å ta med egen mat til piknik og slå seg ned et sted i friluftsmuseet.

Kafeen i besøkssenteret har åpent hver dag i museets åpningstid. Midt på sommeren er det også åpne spisesteder ute i friluftsmuseet. 

Åpningstider i sommer

1. juni – 31. august:
Mandag – søndag kl. 10.00 – 17.00.

Se åpningstider

 

 

Billetter

Det er ingen begrensning på antall gjester som kan besøke museet per dag. Vi følger fortløpende helsemyndighetenes retningslinjer (se mer under).

Vi oppfordrer til at du kjøper billett på nett eller betaler med kort.

Se billettpriser og kjøp nå

 

 

 

Tiltak for et trygt besøk

Maihaugen overholder alle retningslinjer fra helsemyndighetene i forbindelse med koronasituasjonen og vi legger til rette for trygge museumsopplevelser.

Vi tar forbehold om at det kan komme endringer hvis retningslinjene fra helsemyndighetene endrer seg.

Les mer om våre smitteverntiltak

 

Besøk også de andre museene på Lillehammer

Museene på Lillehammer byr på et rikholdig program i sommer. 

Les mer om museene på Lillehammer

 

 

Flere kulturopplevelser i regionen

Lillehammer og Gudbrandsdalen byr på mange flotte kultur - og naturopplevelser.

Les mer om kulturopplevelser i regionen