Ung mann med fiskestang og vadmelsklær og en flott pyntet lady med blondeparaply på bru.
Foto: Esben Haakenstad / Maihaugen

Levende sommer på Maihaugen

På friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer blir historien levende. Bli med på vandreteatre, kom inn i historiske hjem og opplev hvordan livet var før i tiden.

Verdt å få med seg er vandreteatrene, som er gratis inkludert i museumsbilletten. Vi har flere forestillinger hver dag fra midten av juni til midten av august. 

Morsomme og spennende vandreteatre

I vandreteateret Flora, fauna og flatbrød møter du en fin engelsk lady som er turist i Norge på slutten av 1800-tallet. Flere morsomme situasjoner oppstår når vi blir med henne til setergrenda hvor hun får eksotiske møter med livet i den norske fjellheimen. 

Vandreteateret Brevet er et mystisk og underholdende stykke der vi blir med postbudet gjennom ulike tider i Byen og Boligfeltet. Begge disse forestillingene passer for både voksne og barn. Nytt i år er at forestillingen også går forbi Dronning Sonjas barndomshjem som åpnet på Maihaugen sist høst. 

Les også: Sommergleder for barna på Maihaugen

Interessante omvisninger

Tirsdager kan du bli med museumsbonden på omvisningen Landbrukstimen. Bonden viser deg gårdsarbeid etter sesongen, og forteller om hvordan man skaffet seg mat og benyttet ressursene på smarte møter før i tiden. 

Voksne kan også bli med på spesialomvisningen Farvel du Moder Norge, om utvandringshistorien. Det er interessant å høre om hvordan drømmen om et bedre liv lokket mange nordmenn til Amerika.

Dronning Sonjas barndomshjem og andre nyheter

Friluftsmuseet har over 200 historiske hus og stadig kommer nye til.

I Boligfeltet fortsetter restaureringen av Dronning Sonjas barndomshjem. Fra midten av juni til midten av august kan du komme inn og se deg rundt i første og andre etasje i 1930-tallshuset dronning Sonja vokste opp i. Kjellerstuen åpner høsten 2020.

Ved siden av setergrenda vokser hyttegrenda på Maihaugen fram. Siste tilskudd er Fagforeningshytta, som ble flyttet fra Nordseter til Maihaugen i fjor, og som åpner denne sommeren. Sammen med den moderne hytta Vy og de andre hyttene i friluftsmuseet skal Fagforeningshytta være med å fortelle om den norske hyttedrømmen.

Mellom noen av hagene i Boligfeltet finner du den nye lekeplassen med lekestuer fra tidlig 1900-tall til 2017. Her kan du mimre tilbake til din egen barndom, og noen av lekestuene er åpne for barn som vil leke.

Utstillinger inne og ute

Den faste utstillingen Langsomt ble landet vårt eget inne i hovedbygningen på Maihaugen tar deg med på en spennende vandring gjennom Norgeshistorien. Her får du høre vannet dryppe når isen smelter under istiden, du ser frykten i øynene under svartedauden og du skvetter til når bombene faller under andre verdenskrig.

Få også med deg Norges Postmuseums nye utstilling Brev fra fronten – Kjære mor, med brev skrevet av soldater i krig eller fangenskap.

Ute i friluftsmuseet finner du blant annet flere flotte håndverkermiljøer i ulike hus i Byen.

Se oversikt over alle utstilllinger.

Butikker og spisesteder

Få med deg et besøk i den historiske kolonialen i friluftsmuseet og i Maihaugbutikken inne i besøkssenteret.

Maihaugen har fine piknikmuligheter og spisesteder både inne og ute i høysesongen.

Maihaugen slipper deg ikke uberørt ut igjen i nåtiden!

En engelsk fin lady i historiske klær og med paraply leder an et følge med publikummere.

Foto: Esben Haakenstad / Maihaugen

50-tallshuset er åpent på sommeren. Kom inn og si hei! Foto: Esben Hakenstad

Døren står åpen til 80-tallshuset hele sommeren. Foto: Esben Haakenstad

Spisestue i mørkt treverk og flygel og telefonbord i forgrunnen.

Vakkert interiør i stuen og spisestuen i Dronning Sonjas barndomshjem. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Gårdskar på friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer står i kornåkeren med et kornbånd i armene.

En omvisning med gårdskaren er en vandring i tid og kunnskap. Foto: Rannveig Røstad / Maihaugen

Byen på Maihaugen er som en innlandsby rundt 1900. Foto: Esben Haakenstad

Maihaugen er full av dyr som beiter rundt om i friluftsmuseet. Foto: Camilla Damgård.