Kone og to småjenter sitter foran et juletre med levende lys ved peisen og strikker.
Foto: Esben Haakenstad / Maihaugen

Jul på Maihaugen

På Maihaugen finner du den ekte og gode julestemningen. Vi har hyggelig program både før jul og i romjulen.

Program julen 2019

Hva Skjer-kalenderen får du oversikt over alt du kan oppleve de ulike dagene.

Julen på Maihaugen er noe helt spesielt. Her kan du komme inn i historiske hjem og oppleve julen som i gamledager.

Maihaugens julemarked

Maihaugens julemarked er et av landets flotteste julemarkeder og arrangeres den første helgen i advent. Her bugner det av godsaker, lokalprodusert mat, håndverk og andre kvalitetsvarer i mer enn 100 salgsboder rundt i det idylliske museumsområdet.

Jul som før i tiden

Det spesielle med julen på Maihaugen er at du har mulighet til å besøke de historiske hjemmene. Lysene er tent, beboerne er hjemme, og du kan komme inn i julepyntede hus fra ulike tider. Her er det alt fra middelalderjul i årestua til storgårdsjul i 1860-årene og jul i 1950-tallshuset.

Det er åpne julepyntede hjem både under julemarkedet og de andre søndagene i advent. Du kan også bli med på våre koselige førjulsomvisninger tirsdager og torsdager i advent. Og i romjulen kan du ta med barna å gå julebukk til hus i Boligfeltet i friluftsmuseet. Hele desember er det åpne dører til noen av de julepyntede husene, så du kan titte inn gjennom døren.

Vandreteater i tussmørket

De to første helgene i advent tilbyr Maihaugen en helt spesiell juleforestilling i friluftsmuseet på kveldstid. Vandreteateret "Det lyser i stille grender" er en stemningsfull reise i tid fra slutten av 1700-tallet og frem til i dag, med juletradisjoner og smaker fra ulike tider.

Du kan også oppleve andre forestillinger før jul og i romjulen.

Julehandel

Maihaugens julegate er pyntet med girlandere i ekte granbar og gule julestjerner mellom de vakre trehusene. Det er som om du er tilbake i Lillehammers gater tidlig på 1900-tallet.

Maihaugens historiske butikk Avlangrud kan du kjøpe noe godt til jul under Maihaugens julemarked. Kolonialen er også åpen de andre søndagene advent.

Maihaugbutikken i besøkssenteret har også mye fint til jul, og har åpent hver dag i museets åpningstid, også på søndager. Du trenger ikke kjøpe billett for å gå i museumsbutikken.

Maihaugens juletre

Det er alltid like spennende å se Maihaugens juletre som står pyntet inne i besøkssenteret. Hvert år får en kunstner eller designer lage pynt spesielt til dette treet, og i år er juletreet pyntet av motedesigner og tekstilkunstner Julie Skarland.

Kvinne skjenker kaffe fra en sølvkanne ved siden av et juletre pyntet med gammeldagse juletrelys i stearin og tørkede epler.

Storgårdsjul som i 1860-årene på Jørstad. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Lite juletre som er enkelt pyntet med noen få juletrelys i stearin og noen få kremmerhus i grått og hvitt papir

Juletre pyntet som i 1890-årene. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Eske med julekuler, norske flagg og annen juletrepynt fra 1950-tallet.

Julepynt fra 1950-tallet. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Kvinne med ullklær og lue med som holder en stokk med en hodeskalle med horn fra en geit

Julebukken tar deg med rundt i vandreteateret "Det lyser i stille grender". Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen