Foto: Esben Haakenstad

Levende sommer på Maihaugen

På friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer blir historien levende. Bli med på vandreteatre, kom inn i historiske hjem og opplev hvordan livet var før i tiden.

Se oversikt over daglig program i sommer.

Spennende vandreteatre

Verdt å få med seg er vandreteatrene, som er gratis inkludert i museumsbilletten. Vi har flere forestillinger hver dag fra midten av juni til midten av august. 

Nytt i år er vandreteateret Flora, fauna og flatbrød, som tar deg med til setergrenda og hyttegrenda på Maihaugen. Her får du oppleve hva som møtte engelske turister som dro på en eksotisk reise til den norske fjellheimen på slutten av 1800-tallet.

Vandreteateret Brevet er et mystisk og underholdende stykke der vi blir med postbudet gjennom ulike tider i Byen og Boligfeltet. Begge disse stykkene passer for både voksne og barn.

Les også: Sommergleder for barna på Maihaugen

Interessante omvisninger

Tirsdager og torsdager kan du bli med museumsbonden på omvisningene Vannveien og Fra jord til bord. Det er spennende å lære hvordan man skaffet seg mat og benyttet ressursene på smarte møter før i tiden. 

Voksne tilbys også egne spesialomvisninger. Ny i år er omvisningen Farvel du Moder Norge om utvandringshistorien. Omvisningen Norske hjem i Byen og Boligfeltet, der du får komme inn i hjem fra ulike tiår av 1900-tallet, er også verdt å få med seg.

Utstillinger inne og ute

Årets store innendørs utstilling på Maihaugen er Døden. Det er en sterk utstilling som gir rom for ettertanke og refleksjon. Utstillingen strekker seg også ut i friluftsmuseet, til gården Bjørnstad hvor det er stelt istand til likvake i Nystua.

En annen ny utstilling inne i besøkssenteret er Fotografen H. H. Lie – Gudbrandsdalen i utvikling 1886–1918, som viser flotte historiske fotografier. Få også med deg Norges Postmuseums nye utstilling Mesterstykker i miniatyr og de faste utstillingene.

Se oversikt over alle utstilllinger.

Nyheter i friluftsmuseet

Friluftsmuseet har over 200 historiske hus og stadig kommer nye til.

Ved siden av setergrenda vokser hyttegrenda på Maihaugen fram. I vinter har den moderne hytta Vy blitt bygget her. Sammen med de andre hyttene våre skal den være med å fortelle om den norske hyttedrømmen.

I Boligfeltet er museumshåndverkerne vår nå i innspurten av restaureringen av Dronning Sonjas barndomshjem. Huset fra 1930-tallet åpner 27. august 2018.

Les også: Følg arbeidet vårt med restaureringen av Dronning Sonjas barndomshjem

Mellom noen av hagene i Boligfeltet har det kommet et hyggelig område med lekestuer fra tidlig 1900-tall til 2017. Her kan du mimre tilbake til din egen barndom, og noen av lekestuene er åpne for barn som vil leke.

Butikker og spisesteder

Få med deg et besøk i den historiske kolonialen i friluftsmuseet og i Maihaugbutikken inne i besøkssenteret.

Maihaugen har fine piknikmuligheter og spisesteder både inne og ute i høysesongen.

Maihaugen slipper deg ikke uberørt ut igjen i nåtiden!

50-tallshuset er åpent på sommeren. Kom inn og si hei! Foto: Esben Hakenstad

Døren står åpen til 80-tallshuset hele sommeren. Foto: Esben Haakenstad

Gårdskar på friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer står i kornåkeren med et kornbånd i armene.

En omvisning med gårdskaren er en vandring i tid og kunnskap. Foto: Rannveig Røstad / Maihaugen

Byen på Maihaugen er som en innlandsby rundt 1900. Foto: Esben Haakenstad