Strikkede votter med ulike mønstre henger på rekke og rad på en gammel tømmervegg.
Foto: Ann Myhre

Vottedager på Maihaugen

Velkommen til strikkekafe, foredrag, kurs og museumsopplevelser!

Lørdag 12. oktober - søndag 13. oktober

Lørdag og søndag kl. 11-16

Hender i strikkede hvite votter med svart mønster holder i dørhåndtaket på et historisk hus.

Foto: Ann Myhre

Vottelauget og Maihaugen inviterer for tredje gang til Vottedager. I år også i samarbeid med Lillehammer Husflidslag.

Begge dager

Strikkekafe kl. 11.00-16.00:

Kurs og foredrag

Begge dager vil vi tilby ulike kurs og foredrag. Les mer under punktet "Program".

Omvisning, åpne hus og utstillinger

Øygarden er det folk i Holøstua kl. 12-15, her kan du prøve deg med håndtein. Ta gjerne med deg bundingen din og strikk litt foran peisen sammen med gardsjenta. Du kan også titte inn i mange av de andre husene i friluftsmuseet, og det blir mulighet for å delta på en omvisning kl. 12.00 eller kl. 13.30.

Dronning Sonjas barndomshjem er åpent kl. 12-15. Nå er også 2. etg. tilgjengelig for publikum.

Se den nyåpnede utstillingen "Fra varme OL-minner til makeløse ullkjoler"!

Søndag kl. 12-14 anbefaler vi også å ta en tur oppom bureisningsbruket Åseng. Der lukter det godt på 50-talls kjøkkenet når det demonstreres hvordan safting og sylting foregår. Les mer!

Se hva som skjer ellers på Maihaugen i vår kalender

Vottequiz

I år som i fjor blir det vottequiz med poster rundt om på friluftsmuseet. Oppgavene henges opp lørdag morgen og vinner kåres søndag, premieutdeling blir rett etter siste foredrag.

Billetter

Billetter kan forhåndsskjøpes via E-billett eller kjøpes i døra på Maihaugen (forbehold om ledige plasser).  Billetten gir adgang til strikkekafe, utstillinger og omvisninger. 1 dag - kr 135,- (honnør kr 95,-). 2 dager - kr 200,- (honnør kr 175,-). Medlemmer i venneforeningen kr 1,- (må ta en minimumsbetaling av tekniske grunner). Må bestille for å være sikret plass og medlemskort vises ved registrering.

Billetter til kurs og foredrag kjøpes separat via E-billett. NB! Begrenset antall plasser. Eventuelle restbilletter selges under arrangementet på Maihaugen. Forbehold om nok deltakere for gjennomføring. 

Kjøpte billetter til kurs og foredrag refunderes ikke. Arrangør kan være behjelpelig med å videreselge plasser dersom det er venteliste. Ta kontakt med Vottelauget via vottelauget@gmail.com 

Overnatting

Lillehammer kan by på mange ulike overnattingsmuligheter. Vi anbefaler å ta en kikk på overnattingssidene til Visit Lillehammer. Her finnes noe for enhver smak. 

Program

 

Lørdag

11.10–11.25 Velkommen og informasjon fra Vottelauget i kafeen

11.30–13.30: Kurs - Innføring i ni forskjellige tvebandfletter («Latviske fletter») med Wenche Roald fra Vottelauget

Ta med strikkepinner og garn. 
Garn: F.eks. 2-tråds eller 3-tråds ullgarn og pinner som passer til det, enten strømpepinner eller rundpinne (hvis man liker magic loop). 

Kun 10 plasser. Kr 400,-. Bestill nå!


11.30–13.30: Kurs -  Strikking på kanten, inspirasjonskurs for ulike mansjetter med Kristin Holte

Felles undervisning og individuell veiledning. Målet for kurset er å bli mer kreativ med farger og teknikker som du kan bruke som erstatning for vanlig vrangbord på strikkeplagg. Deltakerne må kunne strikke fra før.
Materialer og utstyr: Ta med 2 tråds ullgarn i forskjellige farger, for eksempel Hillevåg Ask, 2 tråds strikkegarn fra Sjølingstad, Værbitt håndfarget ullgarn, Finull/Pt2, eller annet rent ullgarn som passer til p 3 /strikkefasthet ca 26 m /10 cm. Strømpepinner nr 3. Lang rundpinne nr 3 ( for de som foretrekker ”magic loop”).
Vi jobber praktisk med garn, farger og teknikker med utgangspunkt i ulike mansjetter til Maihaugvotten 2019.
Teknikker:
• løftede masker
• strikke knopper
• strikket blondekant
Hefte med beskrivelser (verdi kr 20,-) fås på kurset.

Kun 12 plasser. Kr 425,-. Bestill nå!

 

12.15–14.15: Kurs - "Tveband fra scratch" (nybegynner) med Margit Bredesen (forfatter av boka TVEBAND, Jakten på en strikketradisjon, i samarbeid med Grue husflidslag.)    

Tveband er en gammel og spennende teknikk. Vi tar for oss den spesielle tradisjonen kjent fra Hedmark og Oppland. Enkel, men med mange muligheter.        
Kursdeltagere tar med: Rauma 3 tråders strikkegarn eller tilsvarende kvalitet, egner seg godt til nybegynnere. 2 ulike farger. Strømpepinner 2 1/2 og 3. Behersker du magic loop, kan du ta med rundpinner. Har du nøstepinne og en flettepinne, så ta dem med. Stoppenål og saks er også nyttig.
Det vil være mulig å kjøpe boka "Tveband - jakten på en strikketradisjon", kr 290.    

Kun 8 plasser. Kr 400,-. Bestill nå!

 

14.30: Foredrag - "Fra kritkroting til kofter" ved Kristin Holte

Dette foredraget handler om Kristin Holtes arbeid med strikkeboka «Krotekofter» (2017) og den særnorske dekorskikken med kritkroting som boka er inspirert av.  Kristin vil i foredraget fortelle om veien fra hun oppdaget kritkrotingen  til hun via flere omveier ga ut boka «Krotekofter». Kritkroting var en gammel dekorskikk som ble brukt til å dekorere tømmerveggene i gamle røykovnstuer etter at de var vasket rene for sot og før feiringer av bryllup og helgendager. Skikken er så langt vi vet særnorsk og var spesielt utbredt på Vestlandet i Norge. På Maihaugen finnes kritkroting i røykovnstua fra Romsdalen. Foredraget handler både om kulturhistorien og om hvordan Kristin har arbeidet med motivene fra denne dekorskikken i sitt masterarbeide og i 21 koftedesign i boka «Krotekofter».

Kun 75 plasser. Kr 75,-. Bestill nå!


Maihaugen stenger kl. 16. Butikkene i gågata, med blant annet tre garnbutikker, er åpne til kl 18, så da er det mulighet for shopping for de som vil.
 

19.00: Atelier Kakao : Strikkekafe med buffet. Atelier Kakao er en hyggelig kafe sør i gågata, med god mat og hyggelig atmosfære. Vi gleder oss!

Kun 40 plasser. Kr 325,- inkl. mat. Påmelding til vottelauget@gmail.com innen 5. oktober. Du får bekreftelse med informasjon om betaling. 

 

Søndag

11.30–13.30: Kurs - «Design din egen vott» med Tori Seierstad fra Vottelauget

Har du lyst til å bruke fantasien og lage dine egne votter, men er litt usikker på hvordan du skal komme i gang? På dette kurset får du hjelp til å designe dine egne mønsterstrikkede votter. Vi skal lære å beregne masketall og omganger utfra strikkefastheten. Vi ser på ulike mansjetter, tommeltyper og fellinger, og deltakerne får begynne å lage sitt eget vottemønster. Kurset er tidligere holdt på Shetland Wool Week i 2017+2018 og Vottedager 2018.

Hjemmelekse: Strikk en liten prøvelapp med garnet og pinnene du vil bruke så du kjenner strikkefastheten din.
Materialer: Ta med blyant, fargeblyanter og viskelær. Kursmateriale deles ut.

Kun 10 plasser. Kr 400,-. Bestill nå!

 

Innlevering av vottequiz innen kl 13. 

 

12.15-14.15: Kurs - «Tveband med krus» (litt øvde) med Margit Bredesen

Sverige har en svært rik og variert tvebandtradisjon. Tveband med krus er en fin, gammel teknikk, som de fant på Sollerøen i Siljan i Dalarna. Dette er en teknikk som gir deg lyst og mulighet til å designe egne mønster.        
Kursdeltagere tar med: Rauma 3 tråders strikkegarn eller tilsvarende kvalitet. Hvitt garn. Strømpepinner 3 og 4. Behersker du magic loop, kan du ta med rundpinner. Har du nøstepinne og en flettepinne, så ta dem med. Stoppenål og saks er også nyttig.
Det vil være mulig å kjøpe boka "Tveband - jakten på en strikketradisjon", kr 290.

Kun 8 plasser. Kr 400,-. Bestill nå!

 

14.30: Foredrag - "Inspirasjon og tradisjon - om Annichen Sibbern Bøhn, inspirerende norske strikkemønstre, og norsk garnproduksjon før og nå" med Wenche Roald og Judith Seland Nilsen fra Vottelauget og Sjølingstad Uldvarefabrik.

Kun 75 plasser. Kr 75,-. Bestill nå!

 

15.30: Vottequizpremiering i auditoriet

 

Har du spørsmål angående programmet kan du kontakte Vottelauget på vottelauget@gmail.com 

Strikkede votter med mønster.

Foto: Ann Myhre / Vottelauget

Fargerike strikkevotter står utstilt på stolpene på en skigard.

Foto: Ann Myhre

Strikkede votter henger utstilt i foajeen på Maihaugen.

Foto: Ann Myhre

Lillehammer, Maihaugvegen 1, Oppland
Lillehammer Museum