Mann i robåt med fiskestang på vannet foran setergrenda på Maihaugen.
Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Hytte- og setersøndag

Bli med på en innholdsrik dag i hytte- og setergrenda med variert program, foredrag og morsomme aktiviteter for både voksne og barn.

Søndag 6. oktober

kl. 12.00 - 15.00

Smakebiter fra programmet:

 • Velkommen inn i hytter og seterhus! Myklebu, Kinckhytta og vår moderne hytte Vy i Hyttegrenda er åpne. I tillegg kan du besøke bl.a. Lundesetra, Øygardssetra og Barhussetra. 
 • Oppland Bonde- og Småbrukarlag demonstrerer tradisjonell produksjon av seterkost, bl. a. ysting, kinning av smør, rømmegrøt og vassgraut. Lær også om livet på setra. Du finner de både ved Øygardssetra og på Åseng.
 • Foredrag med forsker Tor Arnesen ved Høgskolen i Innlandet, Østlandsforskning. Tema "Hyttene, naturen og tilfellet Sjusjøen galskap – eller fornuft". I auditoriet kl. 12.15–12.45. 
 • Foredrag med seniorforsker Odd Inge Vistad ved Norsk Institutt for Naturforskning. Tema "Stien  – til nytte, glede og mistrivsel". I auditoriet kl. 13.00–13.30.
 • Besøk vår lokale turistforening, DNT Lillehammer. Her får du høre om selvbetjente hytter og ruter, samt DNTs turer og aktiviteter for alle aldersgrupper gjennom hele året.  Gratis utlån av kano og natursti for barn og voksne.
 • Nylig sammenslåtte Glommen Mjøsen skog tar deg med på en vandring langs skogstien. Her kan du lære om skogen som ressurs og arbeidsplass gjennom 150 år.
 • Trebåter krever aktivt vedlikehold både vår og høst. På Maihaugen har vi flere trebåter, både på magasin og til bruk. Kom å se tradisjonell tjærebreing av båt med milebrent tjære.
 • Lillehammer Husflidslag demonstrerer strikking fra ulike tidsepoker i seterhus og hytter.
 • Vandring i Setergrenda – "Sandvigs darwinistiske prosjekt" med museumspedagog Thorstein Hernes.  Kl. 12.30 og 14.30. Varighet 30 minutter. Oppmøte ved Vy-hytta.
 • Hva lekte vi med på hytta før? Lær å lage kongledyr og barkebåter ved Myklebu.
 • Balanseløype, kanopadling, ponniridning (kr 30,- pr tur), brettspill i hytta Vy og andre morsomme barneaktiviteter.

Les mer om hyttegrenda hvor Maihaugen ønsker å fortelle om den norske hyttedrømmen. De neste årene vil hyttegrenda utvides med ytterligere to hytter. En fagforeningshytte fra Nordseter og en DNT-hytte fra Ringebufjellet. Fagforeningshytta har akkurat blitt flyttet til Maihaugen og arbeidet med ferdigstillelse starter nå i høst. 

Alt er inkludert i museumsbilletten. Gratis med årskort.

Setergrenda på Maihaugen hvor Myklebu nå har kommet til i bakre del. Foto: Harald Christian Eiken

Myklebu er flyttet til Maihaugen og åpner kl. 13.00. Foto: Veslemøy Furuseth

Hytta VY fra Leve Hytter. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Interiørbilde fra Myklebu. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Vi ønsker deg velkommen inn i Lundesetra. Foto: Veslemøy Furuseth

Dølakua trives i setergrenda. Foto: Jørgen Skaug

Ponniridning er spennende å prøve. Foto: Jørgen Skaug

Prøv vår nye balanseløype. Morsomme hindre med utfordringer for alle. Foto: Rannveig Røstad/Maihaugen

Lillehammer, Maihaugvegen 1, Oppland
Lillehammer Museum