Håndverk står sentralt i vår kultur. Foto: Maihaugen.

Håndverksmiljø i friluftsmuseet

Maihaugen har lang tradisjon for dokumentasjon og formidling av håndverk, og i 1921 ble museet tildelt nasjonalt ansvar for håndverk. Nå lager vi et helt nytt håndverkskvartal i Byen inne i friluftsmuseet. 

Håndverksproduksjon etter tradisjonelle prinsipper og teknikker er sentralt i kulturen vår. Denne kulturarven må praktiseres for å videreføres, og det er derfor svært viktig å dokumentere, bevare og fremme det tradisjonelle håndverket.

«De gamle verksteder» får nytt liv
I Byen inne i friluftsmuseet er det store ting på gang. Rett ovenfor Postmuseet er Gaukstadsmia under oppføring. I juni åpnet de første håndverksmiljøene i det nye håndverkskvartalet; et fotoatelier og et bokbinderi. Det er utstillingen «De gamle verksteder» som får nytt liv. Flere av verkstedene som var presentert i denne utstillingen flyttes ut i friluftsmuseet. Her er det allerede flere autentiske verksteder som blikkenslager og smie. Dette vil gjøre opplevelsen til publikum mer spennende og tidsriktig, og gi en dypere forståelse for de ulike håndverksfagene. 

I 2021 er det 100 år siden Maihaugen ble tildelt et nasjonalt håndverkansvar. Dette vil bli behørig markert.  

Array

Utstillingen "De gamle verksteder" er pakket ned og er på magasin, men får snart nytt liv i et autentisk miljø i Byen i friluftsmuseet. Foto: Torger Korpberget. 

  • Gaukstadsmia er under oppføring
  • Fotoatelier og bokbinderi åpnet juni 2016
  • I 2017 åpner tre nye verksteder:
    • Skomakerverksted 
    • Hattemerker 
    • Klokkemaker